A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Важно » Райна от Английската – лауреат на олимпиадата по философия, мечтае за академична кариера
Важно Образование Пловдив Посоки

Райна от Английската – лауреат на олимпиадата по философия, мечтае за академична кариера

Райна Гочева

Галина ГЕОРГИЕВА


Английската гимназия в Пловдив за поредна година ще се гордее с постиженията на своите възпитаници. Райна ГОЧЕВА от 12. В клас е лауреат на Националната олимпиада по философия. Стана традиция вече около 24 май ПловдивПрес да разказва за пловдивските ученици, постигнали изключителни успехи на олимпиади и състезания. Званието „лауреат“ се равнява на оценка 6.00 при кандидатстване във всички висши учебни заведения у нас.


До 7 клас Райна учи в ОУ „Яне Сандански“ в район „Южен“. Мечтата й да продължи образованието си  в ЕГ „Пловдив“  се сбъдва. На националното външно оценяване изкарва високи оценки и е приета по първо желание –  немски и английски език. „Още в 8. клас усетих, че това е средата, в която искам да се развивам. Съучениците ми бяха амбицирани да учат и постигат повече, това ме стимулира да им бъда достоен конкурент. Знаех, че мога да преследвам целите си по-устремено. Когато имах нужда, винаги разчитах на тяхната подкрепа. ЕГ „Пловдив“ е най-добрата гимназия в Пловдив. Радвам съм, че 5 години от живота ми минаха точно в това училища“, връща лентата назад дванадесетокласничката.

Благодарна е на преподавателите си. „Те са изключителни професионалисти, през годините ни мотивираха да усвояваме знания и да бъдем най-добрите. Даваха ни и ценни житейски уроци“, споделя Райна Гочева.

Райна Гочева

В училище любими са й математиката, физиката и философията.

„Учителят ми по физика Христо Бояджиев предизвика моя интерес към тази наука. Математичката Мариела Хаджийска ми беше класен ръководител и много ме подкрепяше, а преподавателката по философия Зорница Шопова запали искрата към нейния предмет. Обичам да търся отговори на глобалните въпроси и да разсъждавам“, казва зрелостничката, която значе, че цената на успеха е свързана с много труд и постоянство.

Успехите й по философия започват още в 9. клас,

когато се явява на олимпиада и стига до областен кръг. Райна не се отказва и продължава да трупа знания по предмета, а в 12. клас е сред първенците. „Националният кръг се проведе на 25 март в Смолян, организацията беше изключително добра. От ППМГ „Васил Левски“ бяха подготвили обширна програма. Самият изпит  представляваше тест с 10 въпроса от историята на философията , а другата задача беше да напишем есе по един от три фрагмента. Аз разсъждавах върху „Нищо велико не може да бъде сътворено без страст“ на германския философ Георг Хегел. Постигнах максимален брой точки и станах лауреат“, доволна е абитуриентката от ЕГ „Пловдив“.

По английски език и математика също се явява на олимпиади през годините и стига до областен кръг.

Днес полага втори задължителен държавен зрелостен изпит. Избрала е английски език и е убедена, че ще получи висока оценка.

На матурата по български език и литература на 19 май е писала интерпретативно съчинение на тема „Пътят на посвещаването в любовта“ по стихотворението „Посвещение“ на Петя Дубарова. Харесва нейното творчество, но любимият й поет е Никола Вапцаров.

Пловдивчанката знае перфектно английски и немски. Иска да учи и други езици, а още през лятото започва курсове по френски.

След като вземе дипломата, Райна ще кандидатства с математика и информатика в ПУ „Паисий Хилендарски“ и в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, но още не е избрала специалност.

Решила е да гради академична кариера с математика.

„След като завърша бакалавърска степен и магистратура, искам да запиша докторантура“, разкрива част от плановете си зрелостничката.

Тя е категорична, че младите хора имат бъдеще в България. Нейни познати и приятели, който са учили в чужбина и са се върнали в родината, са я убедили да не заминава, а да остане тук. „Имаме прекрасна държава и нашето поколение трябва да допринесе за нейното развитие“, убедена е Райна, която е упражнила правото си на глас на изборите за 48-ия и 49-ия парламент.

В свободното си време пловдивчанката обича да чете. Предпочита класическа литуратура, философия и криминални романи. Любимите й автори са Албер Камю, Фьодор М. Достоевски и Франц Кафка.

Да рисува пейзажи е другата й страст. Занимава се и с фотография.

Балът на Английската гимназия е на 24 май  в Гранд Хотел Пловдив. Райна ще облече прекрасна черна рокля. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...