майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Важно » Митрополит Николай в Пловдив: 24 май е националният празник на България
Важно Градът Култура Пловдив

Митрополит Николай в Пловдив: 24 май е националният празник на България

Галина ГЕОРГИЕВА

24 май е най-българският празник. Това е националният празник на България. Това заяви Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, след като отслужи празничен молебен по време на тържествената церемония на пл.“11 май“, с която Пловдив отбеляза 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост.

На церемонията присъстваха кметът Здравко Димитров, областният управител Ангел Стоев, генерал-майор Явор Матеев, началникът на РУО-Пловдив Антоанета Пакова, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, народните представители Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС и Росен Костурков от ПП-ДБ,  учители и ученици от всички пловдивски училища и много граждани.

Ива Ичевска, снимка:ПловдивПрес

Митрополит Николай поздрави с „Христос Воскресе“ присъстващите. „Празнуваме 24 май – празникът на Светите равноапостолни братя Кирил и Методий. Ако не беше великото и спасително дело на Светите братя Кирил и Методий, нашият народ нямаше да се научи, да познае истината и нямаше да бъде свободен. Народът, който седеше в мрак, видя голяма светлина. Нашият народ видя светлината на незалязващото слънце, на правдата. Народът ни бе благословен да не живее в смъртната сянка на тъмнината на невежеството, а да получи незалязващата светлина на богопознанието“, каза в словото си владиката.

По думите му 24 май е наш празник. „Ако ние, българите, трябва да отстояваме, че  нещо е само наше, това е славянската писменост – нещо, с което трябва да се гордеем пред целия свят, че и ние сме дали на света книга да чете. Сигурно мнозина ще ме похулят затова, което казах. Знам, че ще ме похулят онези, които мразят Христос и искат България винаги да е на колене. Ние православните християни знаем, че имаме небесни покровители, ярки звезди на небосвода на българската святост, които светила сам Бог е запалил и тяхната светлина никой не може да загаси, защото „Не се гаси туй, що не гасне“, цитира Вазов пловдивският митрополит. Той честити празника на всички „тружениците на духа, духовенството, учителите, труженици на духовната култура, на просветата, на знанието, науката и книжнината“. Митрополит Николай благослови Пловдив и завърши с  „Бог да пази България!“

Какво казаха кметът Здравко Димитров и Ина Ичевска – четете след малко

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

Покажи резултатите

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...