A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Градът » Кметът Здравко Димитров и митрополит Николай поведоха шествието на 24 май в Пловдив СНИМКИ и ВИДЕО
Важно Градът Пловдив Случка на деня

Кметът Здравко Димитров и митрополит Николай поведоха шествието на 24 май в Пловдив СНИМКИ и ВИДЕО

Снимки: ПловдивПрес

Галина ГЕОРГИЕВА

Кметът Здравко Димитров, митрополит Николай, областният управител Ангел Стоев, генерал-майор  Явор Матеев, председателят на ОбС Александър Държиков, шефката на РУО Антоанета Пакова и депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков поведоха празничното  шествие на 24 май в Пловдив. То тръгна от площад „11 май“ и мина по цялата Главна улица. Най-отпред се подредиха мажоретният състав при СУ „Св.св. Кирил и Методий“ и Духов оркестър Пловдив.

В шествието се включиха свещеници, депутати от различни партии, районни кметове, представители на образователни и културни институции, представителна група на ХГ „Св. св. „Кирил и Методий“, представителни групи на училища от град Пловдив и Първи детски гвардейски отряд в България при ДГ „Мая“.

Хиляди пловдивчани и гости на града излязоха по улиците, за да гледат и снимат празничната манифестация и да почувстват емоцията в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Пред сградата на БНБ на ул. „Райко Даскалов“ №53, концерт изнесе духов оркестър към НУМТИ „Добрин Петков“ и Център за подкрепа за личностно развитие Общински детски комплекс – Пловдив с диригент г-жа Снежана Георгиева.

На площад „Римски стадион“имаше концерт на фанфарен оркестър на СУ „Паисий Хилендарски“.

На стълбите на Каменица пловдивчани и гости на града се възхитиха от изпълнението на  хоровете на Пловдив от сборен хор в състав: хорове към ЦПЛР – ОДК – Пловдив – Хор „Детска китка“, Хор на Пловдивските момчета и младежи, Девическа хорова формация „Евмолпея“, „бамбини“ и „Куклици“, хор към НУМТИ „Добрин Петков“, Камерен хор „Иван Спасов“, Дамски хор „Тримонциум“, ППД „Ангел Букорещлиев“, Мъжки хор „Стефка Благоева“, общо около 200 души, диригент проф. Златина Делирадева.

Тържествата започнаха с празнична литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“, отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, последва връчване на почетните знаци и значки на Община Пловдив на четирима ректори на висши училища, изявени директори и учители.

В 9,30 часа на площад „11 май“ пред ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ се проведе тържество, в което Ива Ичевска – ученичка от 11. клас на ЕГ „Пловдив“ разчувства с емоционалното си слово, митрополит Николай обяви 24 май за национален празник. Последва церемония по поднасяне на венци и цветя и празничен молебен, отслужен от владиката.

Ива Ичевска, снимка:ПловдивПрес

Какво казаха в словата си кметът Здравко Димитров, Ина Ичевска и митрополит Николай – четете по-късно

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...