A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Градът » Празник на детето в Стария град от 27 май до 4 юни
Градът Култура Пловдив

Празник на детето в Стария град от 27 май до 4 юни

Празниците на Стария град продължават до 20 септември.
Старинен Пловдив

Общински институт „Старинен Пловдив“ традиционно организира богата и интересна програма посветена на 1 юни – Международния ден на детето. Тази година „Празник на детето в Стария град“ ще се проведе в периода от 27 май до 4 юни, включително. Пловдивчани и гости на града ще имат възможност да посетят събития, ориентирани към всички възрасти, и разбира се най-вече към децата.

Екипът на Общински институт „Старинен Пловдив” отново ще преплете по вълнуващ начин тайнството на културно-историческото наследство и креативността на децата, за да им подари незабравими спомени и нови познания.

Програмата включва изключително разнообразни жанрово прояви – рисуване, концерти, творчески ателиета, различни изложби, пленер, детска работилница, Панорама на детското творчество на Сдружение „духовно огледало“, Голям детски концерт на Римски стадион с участието на ансамбъл „Престо“ от НУМТИ „Добрин Петков“, част от XIV МФ „Дни на музиката в Балабанова къща“, куклено-театрално представление „Златното момиче“ и много други.

„Празникът на детето е не просто традиционно, то е много важно събитие за нашия екип, защото го подготвяме с много обич и внимание към детайлите. Желанието ни е да подарим на децата незабравими преживявания, да има усмивки на радост, да провокираме тяхната креативност. Миналата година отправихме покана към децата от „Дневния център за децата на украински бежанци“ и от „Кризисния център в помощ на бежанците от Украйна“ в Пловдив. Тази година ОИ „Старинен Пловдив”, в партньорство със Зонта клуб – Пловдив чрез проект „Подай ръка, сбъдни мечта, сред културното наследство на града“ е включил събития за подрастващи от „Втори дом”, където са настанени украински бежанци и деца в неравностойно положение (деца, които са били обект на домашно насилие и са изведени в защитени жилища). Клубът се грижи трайно за тези целеви групи и очаквания брой деца е около 40, които ще пристигат за занимания в различни часови периоди. Очакваме с нетърпение нашите малки посетители и техните родители на „Празник на детето в Стария град!“, разказа доц.д-р Елена Кантарева – Дечева, директор на ОИ „Старинен Пловдив“.

Ето програмата:

ПРАЗНИК НА ДЕТЕТО В СТАРИЯ ГРАД
27.05. – 04.06.2023 г.

27.05.2023 г. (събота), 14:00 – 16:00 ч., Балабанова къща
Арт ателие – музика и рисуване с ментори музикалният педагог Снежана Илинова и Карамфила Пръхчарова – уредник на Балабанова къща
Програмата по раздели:
МУЗИКАЛНИ КАРТИНИ – рисуване по темата от заглавията на пиесите: „Параход”, „Мъгла над реката”, „Когато светците маршируват”, „Гайдарите идват”, „Бебе пчела”, „Трите прасенца”, „Скачащият Джак” и др.

ОТПЕЧАТЪЦИ ОТ ПРЪСТИ
Рисуване на картини с отпечатъци от върха на пръстите и запознаване с постановката при свирене на пиано. С помощта на оцветяването се открива точното оформяне на ръката и пръстите за свирене. С отпечатъци „се изсвирва” проста мелодия, като свирещите деца помагат на рисуващите за съответните цветове и пръсти. Ръцете се почистват и се изсвирва мелодията на пианото.

РИСУВАМЕ РИТЪМ
С различни по дължина елементи (правоъгълници, тирета, вълнообразни линии и др.) изобразяване на елементарен ритъм. Изсвирване на пиано на произволен тон.

РИСУВАМЕ МЕЛОДИЯ
С избран елемент (снежинка, сърчице, кръгче, звезда и др.) изобразяване на мелодичната линия на лесна песничка.

27.05.2023 г. (събота), 17:00 ч., Балабанова къща дълбока и сводеста зала
* Откриване на изложба „ДЕТСТВО”, представена от Фондация „Малък Зограф“. Експозицията представя селекция от обвързани тематично 35-40 отличени детски картини на млади таланти от над 60 страни в света, участвали в десетте издания на „Световен конкурс за детска рисунка“ с организатор Фондация „Малък Зограф”.
* Откриване на изложба с детски рисунки сътворени по време на работилницата, посветена на Атанас Кръстев, съвместно с НЧ „Проф. Кирил Дженев-2018”.
* Празничното откриване ще се реализира на открито с танцов детски състав „Луди млади” и детска балетна школа „Фламинго” към НЧ „Проф. Кирил Дженев-2018”.

28.05.2023 г. (неделя), 13:00 – 16:00 ч., Музейна аптека „Хипократ” – двор
Образователно-творческо ателие, посветено на биологичното разнообразие в растителния свят „Билки и треви нарисувай ти!” с ментори Татяна Йорданова и Карамфила Пръхчарова – служители на ОИ „Старинен Пловдив”

Цел: запознаване на децата с частите на растенията и техните особености, както и с лечебните свойства на някои от растенията; разполагаме с нагледни материали и презентация „Час по ботаника”.

Метод: създаване на рисунки с различни техники; рисуване от натура и рисуване по шаблон

28.05.2023 г. (неделя), начало 10:30 ч., сборен пункт Площада пред църквата „Св. св. Константин и Елена”

Еднодневен пленер „Слънчеви къщи”, в партньорство с Школа по рисуване M&m – Диана Папазова и  Арт ателие – Мина Денева

* 15:00 ч. Откриване на изложба с творбите от пленера – двор на Къща Хиндлиян

29.05.2023 г. (понеделник), 18:00 ч., Балабанова къща
Концерт класическа музика на децата-таланти от Къща за музикални вълшебства „Дивизи”

01.06.2023 г. (четвъртък), 11:30 – 17:00 ч., Къщата на Верен Стамболян (постоянна експозиция на Димитър Киров) – двор, при лошо време хайет партер и покрит кьошк
ОИ „Старинен Пловдив”, в партньорство със Зонта клуб – Пловдив, проект ПОДАЙ РЪКА, СБЪДНИ МЕЧТА, СРЕД КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО НА ГРАДА, в който участие ще вземат подрастващи от „Втори дом”, където са настанени украински бежанци и деца в неравностойно положение (деца, които са били обект на домашно насилие и са изведени в защитени жилища). Клубът се грижи трайно за тези целеви групи и очаквания брой деца е около 40, които ще пристигат за занимания в различни часови периоди.
В двора на Къща Стамболян са оформени, и децата на ротационен принцип ще посетят, различни творческа арт зони. В паузите, в двора, на децата ще се предоставят пакетирани закуски, вода и време за отмора, в което ще получават разнообразен тип познания.
Във времето за отмора децата ще имат възможност:
Да разгледат къщата, да видят красивите фасадни стенописи и да се потопят в света от картини на Маестро Димитър Киров.
В зона партер на къщата да изгледат двете серии на филма «Приключения на Фил и Поли» – предоставени от режисьорско сдружение «Непорасналите»
1-ва зона – за рисуване и моделиране с уредника на къщата г-жа Ангелина Ризова и ментора Елена Колева – Кабир. Децата рисуват с пръсти и моделират костюми от времето на Възраждането.
2-ра зона – музикална зона. Поканени са музиканти-ментори, които посредством акустични инструменти – китара и екзотични перкусионни, ще обучат децата какво е ритъм, основни правила за използване на инструментите и др.
Забавленията продължават с изненадващото идване на МИНИ МАУС, която ще отведе децата в зоната на творчеството – ще пълнят кукла от плат и ще получат сувенир- спомен от паметния 1-ви юни в Стария град, благодарение на ЗОНТА КЛУБ ПЛОВДИВ и ОИ „СТАРИНЕН ПЛОВДИВ”.
На финала всички деца, доброволци и екипа на Зонта клуб отвеждат децата на Римски стадион, за да изгледат Големия детски концерт.

01.06.2023 г. (четвъртък), 18:30 ч., Римски стадион
XI-то издание на ГОЛЯМ ДЕТСКИ КОНЦЕРТ „РИМСКИЯТ СТАДИОН ОЖИВЯВА С АНСАМБЪЛ „ПРЕСТО” от НУМТИ „Добрин Петков” – събитието е част от XIV-ти Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”

03.06.2023 г. (събота), 10:00 – 17:00 ч., Къщата на д-р Ст. Чомаков (постоянна експозиция на Златю Бояджиев) – двор и зоната пред къщата
XXIV-то издание на Панорама на детското творчество, организирано от Сдружение „Духовно огледало”, включващо градско дефиле на детски духов бенд, концерт, отворени работилници за рисуване, плъстене, изработка на предмети от царевична шума и др.

04.06. (неделя), 11:00 – 14:00 ч., Къща Клианти

Откриване на изложба с детски картини, икони, литографии нарисувани от малките зографчета от Ателие „Зографче”-Самоков и арт работилница, представяща разнообразни техники.

04.06.2023 г. (неделя), 11:00 ч., Къщата на д-р Ст. Чомаков (постоянна експозиция на Златю Бояджиев)
Професионалният пътуващ театър за деца „Елени” представя куклено-театралния спектакъл „Златното момиче”.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...