майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Важно » Марина от Английската е приета право в Нидерландия, мечтае за кариера в международни институции
Важно Градът Образование Пловдив Посоки

Марина от Английската е приета право в Нидерландия, мечтае за кариера в международни институции

Марина Узунова

„Щастлива съм, че учих в една от най-елитните гимназии в страната“, казва главният редактор на ученическия вестник „Делта Те“

 

Галина ГЕОРГИЕВА


Тя е интелигентна и амбициозна. Владее перфектно английски и немски, мечтае да се занимава с право и да гради кариера в международни институции. Вече е приета в Нидерлания, ще следва международно и европейско право.

Марина УЗУНОВА от 12. К клас e една от ученичките, с които Английската гимназия може да се гордее. Председател на Ученическия парламент 2021-2022 г., главен редактор на ученическия вестник „Делта Те“ през тази учебна година. В 11. клас, става лауреат на националната олимпиада по български език и литература. Стипендиантка е на МОН към програмата за талантливи деца, която подкрепя ученици с високи резултати на национални и международни състезания и олимпиади.


Марина живее в район „Южен“, баща й се занимава с частен бизнес, а майка й е учител. От малка обича да чете книги, литературата е нейната страст, пише стихове и проза. До 7. клас учи в ОУ „Душо Хиджидеков“ и след като получава отлични оценки на националното външно оценяване, е приета в Английската гимназия. Петте години в ЕГ „Пловдив“ определя като незаменими.

„ Щастлива съм, че учих в една от най-елитните гимназии в страната.

Подготовката и знанията, които получих тук, са изключително добра основа за развитието ми. Преподавателите се отнасяха към нас с огромна любов и отдаденост. Много от тях оставиха дълбока следа у мен, а класната Кремена Кръчмарова промени моите виждания за английския език и ме накара да се влюбя в него. Много приятелства създадох в училище, тези 5 години бяха невероятни“, връща лентата назад зрелостничката.

Марина Узунова блести в черен тоалет на бала на Английската гимназия

Българският и английският са любомите й предмети и всяка година се явява на олимпиади.

„За олимпиадата по български език и литература е необходима сериозна подготовка, повече са въпросите от литературата, изисква се творческо и критическо мислене“, споделя Марина. Тя е доволна и от матурите, които вече минаха, очаква отлични оценки. За да се подготви за държавните зрелостни изпити, разчита изцяло на знанията от училище.

„По БЕЛ писах интерпретативно съчинение на тема „Пътят на посвещаването в любовта“ по стихотворението „Посвещение“ на Петя Дубарова. Почитател съм на нейното творчество. Бях щастлива, че се падна такава хубава тема, това е едно от най-нежните, но и много дълбоки стихотворения, които е писала Петя Дубарова. Ние най-много може да си кореспондираме с нейния начин на мислене, тъй като поетесата е загинала точно на наша възраст. В стиховете й има едно очакване за света и бъдещето – нещо типично за младите хора“, разсъждава пловдивчанката.

Сред любимите й поети са Пейо Яворов и Пенчо Славейков. „Начинът им на писане и изразяване е много близък до мен. Двамата са едни от най-добрите български автори и заслужават световно внимание“, убедена е Марина Узунова. Самата тя пише поезия и проза, още в 7. клас участва в Национален литературен конкурс към Общински детски комплекс – Варна и получава поощрителна награда, включва се в Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“, организиран от община Бургас. Допреди 4 години е искала да посвети живота си на писането, но вече мечтата й е да се занимава с международно право.

 

„Още февруари месец ме приеха в Нидерлания, ще следвам международно и европейско право в университета в Грьонинген.

Обучението е изцяло на английски език, а основният акцент в програмата е върху преподаването на международно публично право и право на Европейския съюз. С тази специалност ще имам много възможности за развитие. Насочвам се към образование в чужбина, защото тази специалност като бакалавърска степен в България я няма. Бих искала да градя кариера в международни институции, след като завърша. Като млади хора трябва да сме заинтересовани от това, което се случва в света и да искаме да участваме в процесите, а международното и европейското право дават възможност всичко това да се случи. Вярвам, че в България младите хора могат да се развиват и да имат добро бъдеще, стига да се постараят. Една от причините мои съученици и приятели да заминават за чужбина, е да получат добро образование. Там има по-голям избор от специалности, както и практики. Независимо от това дали сме в родината, или зад граница, вярвам, че всеки ще има възможност да докаже себе си и да се изгради като професионалист“, убедена е абитуриентката.

В свободното си време обича да кара ски на Пампорово, а това вече се е превърнало в семейна традиция.
Любимото й занимание обаче е четенето.

Споделя, че купува по много книги и бърза да ги прочете. Интересува се от творчеството на Лев Толстой, Фридрих Ницше, Шарл Бодлер, но като цяло предпочита разнообразна литература.

Миналата година на 6 януари по повод 174 години от рождението на поета революционер Христо Ботев на церемонията пред паметника в Цар-Симеоновата градина, Марина Узунова произнесе официалното слово. Думите й разтърсиха пловдивчани, които бяха дошли да отдадат почит към великия българин.

Ето как завършва текстът, написан от ученичката от Английската гимназия:

„Времената, в които живеем, са динамични със своето многообразие, а ние, намирайки вдъхновение за изграждането на по-светли дни, намирайки дълбоко в сърцата си любовта към родината и родното, обичта към хората край нас, намирайки силата да променяме към по-добро, да се борим за идеалите, които искаме да срещнем срещу себе си, отдаваме нова частица от себе си, нова частица от бъдещето на онези красиви Ботеви идеи и мечти, които ще продължат да живеят чрез нас тук и сега.

На днешния ден нека си спомним, нека усетим в сърцата си Ботев чрез идеалите, които той е завещал, чрез делото му, което живее в свободата, нека се обърнем 174 години назад и обратно в този момент, за да намерим ценностите, копнежите и борбите, пръснали се между миналото и настоящето. Нека живеем, връщайки се към битието на Христо Ботев – един велик българин, чиято смелост, бурна обич към родината и саможертва, чийто път, блян и посока са отдадени завинаги като вечно туптящо сърце на България!“

За ученическия вестник

„Делта Те“ е ученическият вестник на Английската гимназия. За първи път е издаден през 2000г. Инициативата е изцяло на възпитаници на ЕГ „Пловдив“. Задачата на вестника е да отразява случващото се в гимназията, както и събития, които биха предизвикали интерес у читателите. „Делта Те“ дава гласност на учениците от Английската гимназия. Освен за информация, вестникът служи и за ранообразяване на училищното ежедневие. Дейността на редакторския екип затваря целия цикъл на издаване: събиране на информация, списване на материали, снимкови и видеорепоражи, редакция, корекция, графично оформление, печат и разпространение.

„От нас зависи дали ще издаваме „Делта Те“, какви теми да подбираме. Аз съм част от вестника от 10 клас, а през лятото на 2022 година станах главен редактор. Голяма част от екипа е от дванадесетокласници. Заради пандемията се наложи да минем само на електронен вариант, но тази година успяхме да върнем и хартиеното издание. Имахме брой декември месец, след това февруари. Наложи се, заради подготовката за матурите, да спрем известно време, но в момента подготвяме един последен брой, който ще излезе юни месец. След това трябва да изберем нов главен редактор, който да поема щафетата и да продължи тази традиция. Всички в Английската гимназия бяха развълнувани от идеята, че връщаме хартиеното издание. „Делта Те“ продължава да бъде очакван и търсен от учениците, казва главният редактор Марина Узунова./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...