майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Важно » Георги Цанков: Дали ще се кандидатирам за кмет? Сериозно се замислям
Важно Интервю Мнения Регион Родопи

Георги Цанков: Дали ще се кандидатирам за кмет? Сериозно се замислям

Георги Цанков, председател на ОбС в Родопи
  • Всъщност кампанията за местните избори е в ход, всички политици говорят
  • Ако се засили децентрализацията, „Родопи“ ще стане още по-богата и привлекателна за живеене община

Георги Цанков е търговец на храни с богат опит. През годините се е справял с ключови доставки, изискващи много добра логистика и организация по съхранението. Собственик е на верига магазини за хранителни стоки „Гастрономъ“. Развива частен бизнес от 1995 година. Управлява дружества в областта на търговията с хранителни продукти, отдаване на търговски и офис площи под наем, автосервизни услуги, магазини, ресторанти.

Бакалавър е по компютърни технологии в ПУ „Паисий Хилендарски“. Има и две магистратури към ВСУ “Черноризец Храбър“ по специалностите „Данъчен и митнически контрол“ и „Кръгова икономика“.

В момента е докторант в същия университет. Дисертацията му е с тема „Инструменти за управление на административни конфликти при предоставяне на публични услуги“ . Научен ръководител е доц. Д-р Иванка Банкова.

От почти 16 години е общински съветник, учредител на коалиция ФОРОР (Формация за обединение и развитие на община „Родопи“). Цанков е за трети пъти председател на Общинския съвет в „Родопи“.


Интервю на ПловдивПрес


 

– Г-н Цанков, управленският 4-годишен мандат приключва. Какъв беше той, през вашата гледна точка?

– Управлението на една община е процес, който се осъществява предимно от кмета като орган на местната изпълнителна власт, а за моята дейност като председател и за решенията, които взе Общински съвет “Родопи“ мога да кажа, че работата ни беше изпълнена перфектно. За тези 3 години и 6 месеца ние сме взели 2437 решения, от които 2400 с пълно мнозинство. В нашия Общински съвет няма напрежение, няма груб тон, който се наблюдава в много други общински съвети.

– Като председател на Общинския съвет в „Родопи“ какво успяхте да свършите, какво не успяхте, а много бихте искали?

– Смятам, че свърших много работа. Успях, като че ли да намеря почти перфектния начин на комуникация с всеки един общински съветник – е може би с някои малки изключения. И тук искам да благодаря специално на колегите от ГЕРБ, които, въпреки че се явяват своебразна опозиция в този мандат, винаги са работили много конструктивно. Лично аз съм водил много разговори с повечето от тях, обяснявал съм подробно определени предложения преди да влязат на сесия и съм много радостен, че те в края на краищата са ги подкрепяли.

– Вярвате ли, че проектът „Въча“ все пак ще се случи?

– Не само вярвам. Искам това да се случи и каквото зависи от мен ще го направя и ще работя, за да се случи. Според мен този проект трябва да стане обект от национално значение. И смятам, че това трябва да е наш приоритет, който трябва да се включи като такъв и да бъде обезпечен със съответните средства. Това е ангажимент, който трябва колективно да поемат избраните за народни представители от 16-ти и 17-ти МИР, както и тези от област Пазарджик.

– Кога Община Родопи ще има ОУП?

– Кога ще има общината ОУП?  Може би когато стана аз кмет (смее се). Питам се защо досега няма? Защо след като аз и Общински съвет всяка година гласуваме средства за изработка на ОУП, не се стартира такава процедура? Защо администрацията не прави нищо по този въпрос? Защо кметът не изпълнява взетото решение на Общински съвет? Може би има причини, които на мен не са ми известни: Трябва да бъде отговорено на тези въпроси.

– Темата за децентрализацията на общините става все по-актуална у нас, Вашето мнение какво е?

– Темата за децентрализацията става все по-актуална, но и все по-малко се прави за тази децентрализация. Подобни действия трябва да се извършват от хора, които познават процесите и знаят какво трябва да се постигне. Ето аз вече почти 16 години съм общински съветник и мисля, че знам какво трябва да се направи. И знам, че това е от изключителна важност! Смятам, че това е въпрос, който също трябва да бъде поставен на възможно най-високо ниво- Народно събрание и Министерски съвет. Затова ще отправя покана за подобен тип обсъждания към Националната асоциация на председателите на общински съвети , и към Национално сдружение на общините.

– Как виждате развитието на Община „Родопи“ при децентрализация?

– Ако се осъществи децентрализация и то по-специално финансова такава, ние като община ще разполагаме с по-голям финансов ресурс. Ако дойде този момент трябва да се обърне сериозно внимание на капиталовите инвестиции, на инвестиции насочени към хората и към подобряване на техният бит. Важно е да се създават достатъчно предпоставки за развитие на населените места, според нуждите на хората и на съответните села. Смятам, че специално за бързоразвиващата се община „Родопи“ би било изключително добре.

– Как ще се развива Община Родопи в идните 4 години?

– Общината и в момента се развива изключително динамично и разбира се трябва да продължи, но това не значи, че трябва да е хаотично, объркано, без план и визия. Има чудесни примери в тази посока. Ако това зависи от мен, това развитие ще е стратегическо и ще бъде насочено в развитие на проекти, в създаването на условия, които да направят община “Родопи“ още по-привлекателна за живеене. Моята основна цел ще бъде тя да стане най-добрата община за живеене в България. Във всяко едно от населените места да има всичко необходимо за удобен живот … от банкомата, през офиса на куриерската служба, аптеката… до детската градина с ясла и училище!

– Идват местните избори наесен. Как ситуацията в страната и поредицата от кризи, преговори, родационен министър председател, записи, замразени преговори – Тука има-тука няма. Тази несигурност кк ще повлияние върху излъчването на кандидати за кметове, общински съветници и местния вот като цяло?

– Тази тема е прекалено дълга и сложна. Не мисля, че аз трябва да вземам отношение по въпроса с ротацията, записите, замразените преговори, а може би и още нещо, което не знаем. Интересувам се основно от това какво се случва в нашата община. По отношение на местните избори всяка партия си има нейни си процедури и правила. Вероятно вече са започнали с номинациите си и вероятно в най-скоро време ще ги видим!

– Как мислите, че ще изглежда Община “Родопи“ след местните избори?

– Как ще изглежда? Красива, зелена и надявам се променена! Тя ще бъде такава каквато я направят с гласуването си жителите на “Родопи“. Надявам се когато избират да гледат внимателно, да преценят правилно кандидатите, да вземат обосновано решение и със своя вот да излъчат общински съветници, кметове на села и съответно кмет на общината, които да са достойни хора, хора с добро име, които да работят за интересите на общината. Изключително важно е това да са хора, които вече са се доказали в своите сфери, а не да са просто едни тяснопартийни кандидати.

– Освен „местен, свестен и известен“, какъв, според Вас, трябва да е кметът на Община “Родопи“?

– Кметът на общината трябва да е компетентен по местните въпроси, да е отдаден на работата си, да не се страхува да отстоява позиции, когато са в интерес на гражданите на общината и да има опит в общинските дела. И още нещо много важно – да е финансово независим, за да не се изкушава да бърка в кацата с меда…

– Вие отговаряте на тази характеристика. Бихте ли се кандидатирал при партийна или обществена подкрепа?

– Благодаря ви, че ме припознавате в тази характеристика (усмихва се).  Има още няколко месеца до местните избори, но в почти цялата страна т.нар. кампания за тях започна. Вижда се, че  почти всички политици говорят основно за тях. Аз имам още работа като председател на Общински съвет, и то не малко и за сега съм концентриран само в нея. Дори на 30 май ни предстои сесия с над 65 точки, някои от които много важни, като например приемането на предварителния бюджет на общината. Затова аз няма да избързвам с отговора на този въпрос, но все пак ще кажа, че сериозно се замислям.

– Рискувате да се изправите срещу сериозен съперник и все още колега от администрацията, какъвто е Павел Михайлов. Чисто хипотетично, с какво бихте спечелили хората от Община „Родопи“?

– Мога да кажа,че в качеството си на председател на ОБС виждам редица грешки и несъвършенства в работата на администрацията, в процесите между различните отдели, в комуникацията с гражданите и т.н. Смятам, че бих бил много полезен в разрешаването на тези въпроси в името на хората и в името на това общината да процъфтява.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...