майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » България » България » Сарафов: Гешев танцува с политиците, делата на трупчета са за шантаж
България Важно Съд и Прокуратура

Сарафов: Гешев танцува с политиците, делата на трупчета са за шантаж

Иван Гешев и Борислав Сарафов преди да се страхуват един от друг.
Иван Гешев и Борислав Сарафов преди да се страхуват един от друг.

Прекратяването на „Чекмеджегейт“ и активирането на „Барселонагейт“ е като танц на главния прокурор Иван Гешев с политиците. По този начин той дава ясен знак на политиците какво иска и какво очаква от тях. Това заяви пред ЬTV зам.-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов.

„Това е танц, който той добре е овладял и танцува отдавна“, изтъкна Сарафаов.

Той обясни, че всеки ден излизат записи, флашки и това е новата реалност. Сарафов подчерта, че „Чекмеджегейт“ от категорията дела като „Барселонагейт“ и такива дела са под ръководството на главния прокурор. „Всяко едно решение е съгласувано с него персонално“, категоричен е зам.-главният прокурор за прекратяването на така нареченото дело „Чекмеджегейт“. Той дори нямал представа какво се случва по това дело. „Такава категория дела трябва да приключват бързо и прозрачно“, допълни Сарафов. Той уточни, че прекратяването на знакови дела става без неговото знание. „Делата на трупчета са за политически шантаж“, заяви висшият магистрат.

Борислав Сарафов се оплака, че срещу него се води кална, мръсна и непочтена война. Винаги, когато става въпрос за казуса „Осемте джуджета“ – това дело се развива, когато спецпрокуратурата е била под контрола на самия главен прокурор. Иван Гешев разполага с частно външно наблюдение по случая с „Осемте джуджета“ и именно обвинител номер едно е човекът, който натиска enter и пуска записи, заяде се Сарафов с Гешев.

„Господин Гешев многократно е ходил в ресторант „Осемте джуджета“ и е много близък с Петьо Петров-Еврото и със Стефчо Банков“, изтъкна Сарафов. Той подчерта, че няма касателство по казуса Осемте джуджета. Едно от делата, които се дължат на трупчета е именно казусът Осемте джуджета. „Аз съм първият, който пусна сигнал срещу Иван Гешев“, напомни Сарафов и добави, че охраната му е назначена от цяла комисия в Министерство на правосъдието. „Комисията е преценила, че искането ми за охрана е основателно и затова съм с охрана, защото следят мен, съпругата ми и детето ми“, каза Сарафов, обяснявайки защо има назначена охрана.

Сарафов отсече, че Гешев имал мръсен и непочтен сценарий срещу него. Той е очаквал, че Гешев ще стане нормален главен прокурор, но в последно време Гешев стана нетърпим за прокуратурата. От началото бе ясно, че Гешев няма управленски капацитет. В момента главният прокурор руши прокуратурата. Гешев не може да ограничи собствения си интерес от интересите на прокуратурата. Гешев използва инструментариумите на прокуратурата, за да реши собствените си интереси, нападна го Сарафов задочно през медията.

Борислав Сарафов увери, че не поддържа връзка с политици. „Гешев провежда политически акции, виждаше се с ромски барони във Факултета, ядеше баклава и това се отразяваше по медиите. Толкова срамни срещи съм имал, че по-добре да не ги споменавам“.

Сарафов не знае какво се случва във ВСС, като поддържа институционални контакти с тях. Видимо е спираловидното влошаване на начина, по който Гешев управлява прокуратурата и се държи в обществото, добави зам.-главният прокурор. Той изтъкна, че е назрял моментът за дълбока съдебна реформа, тъй като обществото няма да търпи подобна прокуратура.

По отношение на така наречените „Крумови закони“ с промените в НПК, касаещи механизма за разследване на главния прокурор и заместниците му, Сарафов заяви, че не може един човек да бъде над зона. „Главният прокурор е безконтролен и видимо законът не го лови“, категоричен бе директорът на Националното следствие, според когото промените в НПК не са противоконституционни.

„Повече аз не желая да бъда от екипа на господин Гешев“, отрече се Сарафов от шефа си.

Той добави още, че стриктно ще следва истината – това, което се е случило в прокуратурата, това което знае и това, което се е случило. Той се закани, че ще стигне докрай в изясняването на напрежението в прокуратурата и заяви, че не желае да става главен прокурор и няма да се кандидатира.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...