майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Важно » Ердоган спечели балотажа в Турция
Балкани Важно Свят

Ердоган спечели балотажа в Турция

Реджеп Ердоган
Реджеп Ердоган

Реджеп Ердоган спечели първия в историята на Турция балотаж и ще продължи да бъде президент на страната.

За него са гласували малко над 52% от избирателите. Кандидатът на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу е подкрепен от около 48 на сто турски граждани. Резултатите са при обработени над 99% от протоколите.

Ердоган говори пред привържениците си два пъти – в Истанбул и в Анкара. Заяви, че победата е на цяла Турция и добави, че е за обединение. През цялата нощ в района на президентския дворец в Анкара имаше празненства.

Лидери от цял свят, сред които президентите на САЩ, Франция и Русия, канцлерът на Германия, председателите на Европейската комисия и Европейския съвет, поздравиха Ердоган за победата му.

Кандидатът на опозицията – Кълъчдароглу, не призна победата на съперника си и коментира, че това са били „най-нечестните избори“, но увери привържениците си, че продължава борбата си.

„Ние не сме единствените победители. Победител е Турция, победител е нашият народ, демокрацията е победител. Както съм казвал – никой не губи в нашата страна, когато ние печелим. Никой не е загубил днес, всички 85 милиона граждани спечелиха. Не сме обидени на никого. Сега е време да оставим настрани всички спорове от предизборния период и да се обединим около нашите национални цели и мечти“, заяви Реджеп Ердоган, президент на Турция.

„Като ваш приятел, син, чичо и най-вече човек, роден на тази земя, винаги съм се борил за правата ви, за да не бъдете обиждани, за да живеете в мир и изобилие. И ще продължа тази борба. Отсега първо искам да видя как над 25-те милиона души, които гласуваха за мен, стоят изправени с висок морал. Нашият марш продължава, тук сме“, допълни Кемал Кълъчдароглу, лидер на опозицията.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...