майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » България » България » Законопроект на ПП-ДБ: Младите водачи с алкохол до 0,1 промила и без право да шофират нощем
България Важно Общество

Законопроект на ПП-ДБ: Младите водачи с алкохол до 0,1 промила и без право да шофират нощем

Божидар Божанов и група народни представители от “Продължаваме Промяната – Демократична България” внесоха законопроект за ограничаване на правата на младите шофьори. Нуждата за въвеждане на ограничителни мерки в Закона за движение по пътищата при новите водачи е породена от значително нарастващите пътнотранспортни инциденти.

Законопроектът предвижда до една година след вземане на книжка за правоспособност за управление на МПС, водачът да няма право да шофира през тъмната част на деня между 22.00 и 06.00 часа. Също така се налага ограничение във вида МПС, което да не бъде над 90 kW / 120 конски сили, малко под средната мощност в Европейския съюз. Според справка на МВР за тежки катастрофи с убити и ранени, 13% от тях са с участие на нови водачи, взели книжка преди малко по-малко от две години, а 25% от катастрофите стават по тъмно.

Божидар Божанов

Въвежда се и граница на допустимост за новите водачи през първите 12 месеца от придобиване на правоспособност от категория В или В1 да употребяват алкохол в кръвта с концентрация до 0,1 на хиляда, а не до 0.5. Тези мерки целят да ограничат младите и неопитни водачи от желанието си да управляват МПС след употреба на алкохол, както и за превенция в пътната безопасност. “Когато нямаш опит, нямаш право на експерименти дори „само с една бира“, коментира Божидар Божанов.

“Разбираме, че мерките може да са непопулярни и могат да ядосат някого. Всяко ограничение води до това. Но от гледна точка на спасяването на животи, трябва да се подходи със съвкупност от мерки и тези мерки да са подкрепени с данни”, категоричен е депутатът.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...