майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » България » Пламен Тончев пред депутатите: Ръководството на ДАНС не се съгласува с партньорски държави
България Важно Политика

Пламен Тончев пред депутатите: Ръководството на ДАНС не се съгласува с партньорски държави

Пламен Тончев

Ръководителите на службите не се съгласуват с партньорски държави – няма такова законово изискване, нито такава практика. Това заяви пред депутатите председателят на ДАНС Пламен Тончев.

В Народното събрание изслушват директорите на специалните служби след изтеклия запис от Националния съвет на „Продължаваме промяната“. По предложение на „Възраждане“ депутатите гласуваха заседанието да се излъчва на живо по БНТ 1.

По време на изслушването си Пламен Тончев заяви, че не отговарят на истината и твърденията, че назначаването на ръководители на службите се съгласува с партньорските държави заради необходимостта от достъп до класифицирана информация на ЕС и НАТО, съобщи БНТ.

„Назначаването на председател на ДАНС се извършва по стриктно законова процедура, която е само в рамките на Република България. По предложение на министерски съвет те се назначават с указ на президента. В нито едно от изискванията на закона не се предвижда кандидатурите за председател на ДАНС да се съгласуват с когото и да е, в това число и чужди посолства. Има законов ред за достъп до национална класифицирана информация и до такава на НАТО и ЕС. Ние като членове на ЕС и НАТО също не съгласуваме кандидатите за ръководители на партньорските служби“, заяви Пламен Тончев.

Той отрече и намеците за руско влияние в службите като изтъкна способността на ДАНС сама да открива такива клетки в структурите си. Тончев припомни случая, в който двама служители на ДАНС бяха уличени в такова поведение, в резултат на което в момента те са обвиняеми, а руски дипломати са обявени за персона нон грата у нас.

„Недоказаните твърдения създават репутационни вреди не само на службите, но и на държавата. Опитите за дискредитиране на институции, насаждане на несигурност и разделение сред обществото, е елемент от хибридните реакции, включително и на Москва“, изтъкна Пламен Тончев.

В отговор Даниел Лорер цитира, законови текстове, уреждащи сътрудничеството на ДАНС с пратньорските служби и попита:

„Нормална пракитка ли е да се иска от партньорските служби информация? Нормална практика ли е този обмен да се случва при взаимно доверие между партньорските служби? Дали те могат да изпълняват законовите си задължения, ако не се ползват с пълното доверие на партньорските служби и достъп до класифицирана информация от НАТО и ЕС“.

От ПГ на „Възраждане“ отново повториха позицията си, че съгласуването на ръководствата на службите с чужди посолства е държавна измяна./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...