майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Бизнес » Заменка с дъх на пещерска оставя стрелците от АСК „Тракия“ без база
Бизнес Важно Община Пловдив Пловдив Важно

Заменка с дъх на пещерска оставя стрелците от АСК „Тракия“ без база

Стрелците от АСК "Тракия" ще останат без база.

Нов скандал с пивка пещерска се заформя в Пловдив. Дружеството „Тея инвест“ АД, прочуло се като собственик на 81 дка от парковете край Гребната база, придобива като обезщетение имота, където се намира стрелбището на АСК „Тракия“. Това съобщи в отворено писмо до медиите председателят на клуба Камен Шишманов. В него той алармира, че теренът под базата на клуба е гласуван от Общинския съвет на Пловдив още през май миналата година, но в предложението за решение е „замаскирано“, че става въпрос за стрелковия клуб. „Умишлено или не, защо имотът по отреждане в решението на ОС, е описан като СПОРТНО ИГРИЩЕ? Дали това не е направено нарочно, за да мине незабелязано от общинските съветници, както се е случило?“, описва врътката Шишманов. Парцелът е 4700 кв. м. и е в близост до зала „Колодрума“. Според Камен Шишманов, това решение зачерква усилията и труда през годините на треньори и спортисти. „С този акт на ОС не бе защитен общественият интерес, бяха прахосани общински финансови средства, затри се шестнадесет годишен труд от 2006 г. насам и 60 – годишната надежда Пловдив да се сдобие с така необходимия спортен център. Всичко това става в една от най-успешните години на пловдивския стрелкови спорт, който увеличи спортната слава на града ни с две европейски вицешампионски титли на Кирил Киров и Антон Ризов“, припомня Камен Шишманов.

Ние от ПловдивПрес пък припомняме, че от „Тея инвест“ поискаха преди дни от Община Пловдив 42 млн. лева с ДДС, за да се разделят с имота от 81 дка край Гребната база. Дружеството се свързва с мощна и пивка финансова групировка.

И да е склонна да плати тази огромна сума, Община Пловдив няма парите. В бюджета по това перо са заделени 500 хил. лева. Затова вариантите пак ще са заменки, при това на „златни имоти“, които в Пловдив са на изчерпване, или разсрочено плащане в годините, за което собствениците от „Тея инвест“ едва ли ще склонят.

Припомняме, че имотът от 81 дка е част от 140-те дка, които Община Пловдив загуби през смесеното дружество, което трябваше да създаде пловдивския Дисниленд. Останалите 49 дка бяха заменени от Община Пловдив, като дадоха на частната фирма последните апетитни общински имоти. Точно на тези заменки падна жертва и АСК „Тракия“. Обаче от тях започнаха да изскачат „скелети“ и нови скандали с дъх на пещерска ракия.

Ето и писмото на Камен Шишманов, с което алармира, че АСК „Тракия“ остава без база:

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

 

Относно: Построяване на Стрелбищен комплекс за спортна стрелба

ИСКАНЕ

от УС на АСК „Тракия“, ЕИК: 115634092,

Адрес: гр. Пловдив – 4003, бул. „Марица“ № 83, тел.: 0889718454

 

 

            УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИМИТРОВ,

            УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ТИТЮКОВ,

            УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

            УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ,

 

                        Наскоро научихме, че по предложение на Кмета на Община Пловдив г-н Здравко Димитров, ОС е взел Решение № 161, взето с Протокол № 9 от 12.05.2022 г., с което за ПИ с ИД №  56784.524.1525 с площ 4 700 кв. м, с трайно предназначение на територията: Урбанизирана и с начин на трайно ползване: СПОРТНО ИГРИЩЕ, за който е отреден УПИ – 524.1525 – спортни, развлекателни и обществени обслужващи дейности, е даден като обезщетение на фирма „Тея Инвест“ АД срещу отчужден имот. Въпросният имот се намира в съседство със зала „Колодрума“.

Още през 2006 г. с няколко решения на ОС и по наша инициатива общината излезе от съсобственост с други частни имоти и по този начин се проправи пътят за построяването не само на зала „Колодрума“, но и отреждането на терен за построяване на общински комплекс по спортна стрелба, какъвто гр. Пловдив чака повече от 60 години. Това е теренът, за който става въпрос по-горе.

Умишлено или не, защо имотът по отреждане в решението на ОС, е описан като СПОРТНО ИГРИЩЕ ? Дали това не е направено нарочно, за да мине незабелязано от общинските съветници, както се е случило ? За този имот общината отпусна финансови средства за проектиране и след проведена обществена поръчка и одобрени проекти, издаде на себе си Разрешение за строеж № 272/05.10.2018 г., презаверено на 13.10.2021 г., валидно до 13.10.2023 г.

С този акт на ОС не бе защитен обществения интерес, бяха прахосани общински финансови средства, затри се шестнадесет годишен труд от 2006 г. насам и 60 – годишната надежда Пловдив да се сдобие с така необходимия спортен център.

Всичко това става в една от най-успешните години на пловдивския стрелкови спорт, който увеличи спортната слава на града ни  с две европейски вицешампионски титли на Кирил Киров и Антон Ризов.

За „благодарността“ на кмета Здравко Димитров искаме само да припомним какво сме постигнали от 2002 г. до сега, за да увеличим спортната слава на нашия град.

В международен и национален мащаб, АСК „Тракия“ постигна внушителни спортни резултати, като завоюва:

 1. От младежки олимпийски игри – 2 златни медала.
 2. От световни първенства – 1 бронзов медал.
 3. От европейски първенства – общо 11 медала, от които – 1 златен, 3 сребърни и 7 бронзови.
 4. От международни турнири – общо 141 медала, от които – 50 златни, 47 сребърни и 44 бронзови.
 5. От държавни първенства – общо 821 медала, от които – 320 златни, 278 сребърни и 223 бронзови.

Бяха подобрени общо 43 национални рекорда от нашите състезатели.

Така АСК „Тракия“ се превърна във водещ център по спортна стрелба в страната и неотлъчно заема винаги комплексното първо място в класацията на Българския стрелкови съюз.

С решението на ОС не бяха защитени общинския и държавен интерес, за сметка на частни и корпоративни интереси.

Защо, Кмете, нали бяхте спортен човек !

Наличието на Държавно спортно училище в нашия град с паралелка по спортна стрелба налага още повече необходимостта от създаването на нормална спортна база за осъществяване на държавната политика в спорта и образованието.

Съгласно с горепосоченото настояваме и се обръщаме към Вас за:

 • Преразглеждане на горепосоченото решение на ОС в частта му за въпросния имот и предложение за обезщетение на фирма „Тея Инвест“ АД с друг равностоен имот. Ако това не се случи, то:
 • Да се определи съседния имот с ИД № 56784.524.1523 със спортно предназначение, за олимпийски спортен комплекс, който отговаря на посоката за стрелба юг-север и от общинския бюджет за 2023 г. да се заложат финансови средства за неговото проектиране.

Този стрелбищен комплекс е нужен да задоволи потребностите не само на спортната стрелба, но и на десетките хиляди пловдивчани, притежаващи огнестрелни оръжия, както и структурите на МО и МВР.

В заключение, вярваме, че с Вашите бъдещи решения и нашият олимпийски спорт в града ни ще се сдобие с необходимата му спортна база, както всички останали олимпийски спортове.

            Приложение: 1. Разрешение за строеж – 1 бр.

 1. Решение № 161 от 12.05.2022 г. – 1 бр.

             С уважение,

             КАМЕН ШИШМАНОВ

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

 • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
 • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
 • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
 • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...