A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Важно » Марково скърби за народната певица Диана Иванова, която загина в тежката катастрофа вчера
Важно Градът Инциденти Пловдив Пловдив Важно

Марково скърби за народната певица Диана Иванова, която загина в тежката катастрофа вчера

  • Съпругът й също загубил живота си в инцидент с автомобил

Обичаната народна певица Диана Иванова е загиналата жена при тежката катастрофа в Марково. Както вече ПловдивПрес първи писа от мястото на трагедията, вчера, в ранния следобед, при отнемане на предимство от млад шофьор, край селскостопанския двор на селото стана челен удар, при който бяха ранени трима, а Иванова, която се е возела в ударената кола, загина на място.

„С дълбока тъга съобщаваме, че днес без време ни напусна Диана Иванова – народна певица и дългогодишен преподавател в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Екипът на Академията изказва своите най-искрени съболезнования. Скърбим с близките“, написаха в социалните мрежи от Академията.

„Огромна загуба. Тя трябваше да вземе участие на събора на село Марково, който е на 5 юни, но за съжаление се случи тази трагедия“, коментира и кметицата на Марково Десислава Терзиева, която бе на мястото на инцидента.

Народната певица Диана Иванова е сред най-дългогодишните преподаватели в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. Плодовете й от педагогическата дейност са стотиците студенти, доказали се на сцената по света и у нас.

Тя е родена в Габрово в семейството на един от най-прочутите майстори на народни инструменти – Петко Денев. Закърмена от малка със звука им, тя избира пътя на професионалното занимание с фолклор. Постъпва в музикалното училище в Котел със специалност „Гъдулка“. Ученичка е на именитите гъдулари Нено Иванов и Димитър Лавчев. Първият й преподавател по народно пеене е известният в цялата страна котленски певец и поет Иван Кремов от Жеравна.

Открила своята сила в пеенето, тя се насочва към Музикалната академия в Пловдив, където завършва висшето си образование през 1979 г. със специалност „Ръководство на народни състави и народно пеене“. Възпитаничка е на родопската певица Стефка Кушлева.

Още по време на следването си постъпва в новосформирания ансамбъл „Тракия“ и остава в летописите като една от основателките на народния хор към ансамбъла с диригент Стефан Мутафчиев. Точно там изгрява и нейната солова дарба, а ярко доказателство за това са поверените й сола на песните „Седяла Яна“ и „Седнало е Гьоре, дос“, представени на „Нова българска музика“ през 1977 г.

Оттам нататък професионалната й кариера е богата и пъстра. След ансамбъл „Тракия“ е солист в щатния народен хор на Музикалната академия под диригентството на проф. Василка Спасова.

По това време младата певица свива семейно гнездо с гъдуларя Димитър Иванов и заживяват в родното му Марково. Преди 24 г. Митко губи живота си, след като е убит в собствения си автомобил. Това преобръща живота на Диана Иванова, но тя намира сили да продължи и с песните да лекува мъката по него. Години след това килърите са задържани и осъдени.

От 1995 г. до пенсионирането си работи като щатен преподавател към катедра „Музикален фолклор“ и Академията се превръща във втория й дом. През тези години е възпитала и помогнала за утвърждаването на повече от 150 певчески таланти. Голяма част от нейните студенти са се реализирали като преподаватели и солисти. Освен че е  академичен преподавател, тя пее по събори, тържества и сватби. През дългогодишната творческа и концертна дейност нейни партньори на сцената са били едни от най-добрите оркестри, като „Канарите“, „Орфей“, „Тракия“, „Бисери“, „Родопи“, „Славей“, „Брестовица“, но началото е поставено с Хисарската народна група на Събо Нейчев.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...