A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Градът » Почитаме покровителя на Пловдив Св. апостол Ерм, митрополит Николай благослови града СНИМКИ
Градът Култура Пловдив Случка на деня

Почитаме покровителя на Пловдив Св. апостол Ерм, митрополит Николай благослови града СНИМКИ

Днес Православната църква отбелязва паметта на Свети апостол Ерм – първия епископ на Филипопол, провъзгласен от митрополит Николай за небесен закрилник на града.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави Архиерейска света Литургия в новия храм „Св. Архангели“ в Стария град.

В църквата дойдоха много миряни, а владиката ги благослови. „Господ да дари здраве, благоденсвие и душевно спасение на всички“, каза митрополит Николай.

Той отправи молитва Бог да пази жителите Пловдив от различни стихии и бедствия, от земетръси, наводнения, суши, смъртоносни болести.

„Бог е промислил да ме постави на катедрата на Свети апостол Ерм. Благодаря на Бога за неговия благ и спасителен промисъл към нашия народ. Ние не можем да осмислим какво духовно щастие е да живеем в апостолски град.  Трудно можем да си представим каква велика божествена сила е божествената енергия, която не е прекъсвала веригата на апостолската приемственост на Светия дух“, каза пред миряните митрополит Николай.

Св. апостол Ерм е първият епископ на Филипопол. Живял е в края на I и началото на II век. Ерм е един от 70-те апостоли на Христос.

Според някои историци ап. Павел е посетил Филипопол в средата на I век и е ръкоположил Ерм за епископ на града.

Известно е, че Св. апостол Ерм е претърпял жестоки страдания и мъченическа смърт./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...