майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » България » Румен Леонидов: Трудно се разделяме с ганювската политика
България Важно Култура Мнения

Румен Леонидов: Трудно се разделяме с ганювската политика

Румен Леонидов

„България е в криза и кризите са няколко. Едната линия е на разделението – хора прозападни и антизападни, като може би всяка от тези две страни си има някакви аргументи. Когато говорим обаче за качествата на книга, това, какъв е авторът – прозападен или неутрален, не трябва да бъде критерий“, заяви за Радио Пловдив писателят Румен Леонидов по повод присъдената на Георги Господинов награда „Букър“. Леонидов подчерта, че работата на политиците се свежда и до това да търсят настройката на своите ядра и електорати, да ги настройват едни срещу други, но това е „ганювската“ политика, с която е трудно да се разделим като манталитет, вместо да вървим към по-цивилизования.

„Някои може и да се ядосат, защото прекалиха с повторението но фразата „европейски ценности“. Всъщност няма европейски ценности, има християнски  ценности, което също е неудобно за изричане, защото между нас има и мюсюлмани. Това, което всеки ден политиците бълват, е сведено до голямото желание да се направи Правителство  от една група, а от друга – всички да се обругаят и да се отиде отново на избори. Бях  против това съвокупление между двете политически организации ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които не се понасят помежду си, но виждам, че разделението между активните избиратели води до патова ситуация. От друга страна, нещата, които настъпват с особения характер на нашия президент, който така ръководи държавата, че да бъдем вечно поредната „черна овца“  на ЕС, също не е правилно“.

По думите на Леонидов, България трябва да осъзнае не дали ще се хареса на ЕС, а какво е най-полезно за нея – полезно е да влезем в Шенген, да сменим валутата без много разправии, както се предлага за период от поне година да вървят заедно и еврото и левът, да се отговори на законовите критерии, за да поплучим милиардите от ЕС и колкото и да е странно, трябва да се направи едно техническо  Правителство, което да свърши най-важните неща. А после пак да има избори.

Начинът, по който се води разговорът за войната в Европа, е недостоен – мрънкане. „Ние не искаме война, ние сме хуманисти, не искаме да участваме, искаме да спре тази война… Ами спрете я! Някой пита ли ви вас! Не може да си хумантист, не може ди да си християнин въобще! И щом личният комплекс на писателското ти его не е достатъчно извисен, а обратното, да не смееш да си заявиш позицията!“.

Демокрацията е в криза навсякъде – от водещата демокрация в Америка до търкалящата се едва до нас като медена питка в България. Но тази цивилизация, която ни предлага Путин – азиатска цивилизация, не трябва да бъде приемана и той трябва да бъде критикуван с всички недостатъци на Запада от позициите на Запада, на Господ, а не – от отчаяни меркантилни хора.

Румен Леонидов заяви още, че наградата „Букър“ на Георги Господинов ще създаде доста комплекси на българските писатели. „Не всеки може да си намери добър преводач, не всеки пише достъпно като него. На Господинов му направи чест, като каза, че дори Маркес е бил в списъка, но не е получил награда. Това е един успех, който всички ние трябва да признаем“.

Нашето спасение започва от нашето отношение ни към Бога. Това е нещо, което го няма и скоро няма да се появи в България. „Казано е, че идва един човек, който да ни спаси от нас. Ние носим всички негативи на човешката природа – алчност, завист, т.е. ред неща, които са казани в няколко божии заповеди. В момента сме в елементарно обществено развитие, където рефлексите са ден за ден, нощ за нощ. Ще има още главоблъскане в стената на живота, без да има резултат, защото тя е по-силна от индивидуалните ни напъни спасение. Но не съм толкова песимистично настроен за България, колкото съм песимистичен за Света. Светът има проблем, който трябва да се реши. Той се решава не само чрез Бога, а чрез доброта, чрез ново поколение мъдри политици, но откъде да ги вземем?!..“

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...