A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Важно » Дани от Търговската – лауреат на олимпиадата по гражданско образование: Гордея се, че съм българка!
Важно Градът Образование Пловдив Посоки

Дани от Търговската – лауреат на олимпиадата по гражданско образование: Гордея се, че съм българка!

Дани Христева

Дани Христева е на „ти“ е с икономиката, владее немски и английски, интересува се от философия и психология, но мечтата й е да стане адвокат

Съветът на зрелостничката към по-малките ученици е да следват мечтите си и да полагат много труд, ако искат да бъдат сред първенците

Галина ГЕОРГИЕВА


Три зрелостнички от Национална търговска гимназия в Пловдив са лауреати на Националната олимпиада по гражданско образование. Дани Христева от 12.Ж клас, Виктория Монева и Цветослава Антонова от 12.Г клас са момичетата, с които градът ни може да се гордее. Званието „лауреат“ се равнява на оценка 6.00 при кандидатстване във всички висши учебни заведения у нас.

Стана традиция вече около 24 май и завършването на абитуриентите ПловдивПрес да разказва за пловдивските ученици, постигнали изключителни успехи на олимпиади и състезания. Ръководител на групата по гражданско образование е Величка Калайджийска, а трите момичета са й изключително признателни и благодарни за подкрепата. Г-жа Калайджийска преди дни получи награда от РУО-Пловдив.


Днес ви представяме Дани Христева. Тя е упорита и знае как да преследва целите си. На „ти“ е с икономиката, владее немски и английски, интересува се от философия и психология, но мечтата й е да стане адвокат. Да се развива професионално в областта на правото, зрелостничката решава отдавна. Има добър пример за подражание – нейната майка е Ваня Христева, която е окръжен прокурор на Пловдив.

Дани учи до 7. клас в СУ „Димитър Матевски“ в район „Тракия“. Получава отлични оценки на националното външно оценяване и е приета по първо желание „Икономика и мениджмънт“ в Търговската гимназия.

За петте години в елитното училище казва, че са били незабравими. „Преподавателите винаги са ни давали възможност да се развиваме. Мотивираха ни, уверяваха ни, че можем да успеем, колкото и да ни е трудно. Благодарна съм на моята класна Величка Калайджийска, през всички години ни е подкрепяла. Нашият клас е малко шумен, но сме първи по успех в училището. Директорката Веселка Цекова през цялото време е приемала нашите идеи, реализирали сме различни инициативи с нейна помощ“, споделя абитуриентката.

Две години поред се включва в Националната олимпиада по гражданско образование. Миналата година успява да стигне до национален кръг, а тази година се нарежда сред шампионите. Олимпиадата за четвърта възрастова група /11-12 клас/ включва разработване на проект и анализ на казус.

С високи резултати на двата компонента Дани Христева заслужено получава лауреатско звание и оценка отличен 6.

„Националният кръг се проведе от 28 до 30 април в Силистра в два етапа. Н първия – трябваше да пишем по един от три казуса, които се подготвят от Националната комисия. Във втория етап се представят и защитават проектите. Аз писах по казус за бездомни кучета, които нападат жителите на едно градче и част от хората стават агресивни спрямо животните. Трябваше да представя и двете гледни точки – на защитниците на животните и на тези, които са против кучетата. Накрая трябваше да дам решение на проблема. Във втората част всеки има по 10 минути да представи проекта, който е създал и 5 минути да отговаря на въпросите на комисията. Моят проект бе на тема „Колко ценна е една минута“ и е за първата долекарска помощ. При един инцидент е важна първата помощ, която може да се окаже на пострадалия, преди да пристигнат медицинските екипи“, разказва зрелостничката.

Тя има сериозна подготовка по темата, защото повече от година е доброволец на Младежкия червен кръст.

Преминала е много обучения, свързани с първата долекарска помощ. „Участваме в различни инициативи и кампании. Знам, че познанията на хората в тази сфера, са малко. Белите стават за части от секундата. Може да си вървиш и някой пред теб да падне по улицата, а ти да не знаеш как да му помогнеш. Затова реших да разработя тази тема в проекта за олимпиадата“, споделя дванадесетокласничката от Търговската гимназия.

Дани и младежите от Червения кръст се включват с готовност в кампании покрай Великден, както и за Деня на детската книжка, когато с удоволствие четат книжки на малчуганите в детски градини и занимални.

Званието „лауреат“ се равнява на оценка 6.00 при кандидатстване във всички висши учебни заведения у нас и Дани може да избере специалности, свързани с философия и психология, без да полага изпити. Тя обаче няма да се възползва от това предимство, защото се насочва към правото. Ще кандидатства в ПУ „Паисий Хилендарски“ и в Софийския университет
„Св. Климент Охридски“. Силно се надява да бъде приета в Пловдивския университет, за да остане в родния си град.

Няма никакво желание да следва в чужбина, защото е убедена, че образованието в България е на високо ниво.

„Аз се гордея, че съм българка и не бих оставила родината си, за да се реализирам зад граница. Тук има достатъчно възможности за професионална кариера. Ако един човек иска и знае как да го постигне, може да има изключителни успехи, без да заминава за чужбина“, казва Дани.

Дани Христева блести в балната си рокля

В свободното си време предпочита да тренира във фитнеса и да се разхожда с приятели в Стария град, на Гребната база, както и да се любува на прекрасните гледки на Пловдив от тепетата.

Другото любимо занимание на Дани е да чете книги. На нощното й шкафче в момента стои „Гордост и предразсъдъци“ на Джейн Остин. Сред любимите й български автори са Иван Вазов, Елин Пелин и Христо Ботев.

Доволна е от матурите, които минаха преди дни. „По български език и литература писах интерпретативно съчинение на тема „Пътят на посвещаването в любовта“ по стихотворението „Посвещение“ на Петя Дубарова. За втория задължителен ДЗИ избрах да изготвя дипломен проект на тема по маркетинг. Очаквам отлични оценки“, споделя зрелостничката.

Съветът й към по-малките ученици е да следват мечтите си и да полагат много труд, ако искат да бъдат сред първенците.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...