майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Важно » Да монтираме на политиците калобрани срещу сквернословие
Важно Мнения Посоки Съботен цикъл

Да монтираме на политиците калобрани срещу сквернословие

Георги ПЕТРОВ, Седмичен цикъл


 

Една педя под очилата на нашите депутати трябва да бъдат монтирани калобрани против сквернословие. Приятели се дразнят от слабостта ми да цитирам кварталния ни мислител Дядо В., но аз го правя, защото, без да е научно прецизен, е винаги актуален, със светкавични реакци. Кола без калобрани по нашите кални улици и
политици без цивилизационни задръжки в нашия тинясал политически живот са не само опасни и гнусни са за околните, каза той след записите на Гела в Народното събрание.
И колкото и да е странно, ден-два след това прочетох в „Портал Култура“ статия на Тони Николов със заглавие „Кал и политика“ на същата тема. Е, тук вече авторът гази дълбоко, започва още от първите впечатления на Иречек за нас и далечните предшественици на нашите днешни политикани. Ще се възползвам от това съвпадение, за да подхвърля, че не са за пренебрегване и днес политолозите самодейци.
Глупости и цинизми говорели в тесен кръг лидерите на ПП. Избраниците на нашия не толкова отруден, отколкото изстрадал от безволието си народ, вместо да решават проблемите му, налитали да се бият. Защо го правят, питат се тревожно мислещите българи. Ами защото това могат, бе, хора.
Това, което ние очакваме от тях, те не го могат, е отговорът в стила на политологичното аматьорство. И това, че вместо да мислят, решават и организират, се хулят и бият, не е най-лошото. То само подсказва най-лошото за нас, управляваните, че те не са преминали пубертета си като политици, а вече са управници.
Почти всички ние, като дванадесет-тринадесетгодишни копелдаци с хоромонално предизвикано настървение псувахме, говорехме мръсотии и търсихме повод да се сбием, защото си мислихме, че така ще скрием пубертетските си пъпки и ще покажем, че вече сме станали мъже. И сегашните юноши не са по-различни, а пубертетските пъпки на повечето наши политици не могат да бъдат скрити от гела в косите и вратовръзките под брадите. За зла беда.
Само че второто не е в резултат на хромонално бушуване, а на интелектуална недостатъчност и нравствен недоимък. Солидна политическа система, създадена от дребни шмекери и селски тарикати няма по света, твърдят авторитетни умове. Според тях правилата на демократичното управление са улягали с векове и са създавали чрез наследствени натрупвания личности, чрез които да функционират.
Нашата демокрация е непълнолетна в мисленето си, затова и неустойчива. Нашите политици се държат като гаменчета, за да бъдат забелязани. И ние с предпочитанията си на изборите не сме ги лишили от основания за такова тяхно мислене и поведение.
Оптимистичното тук е, че никой не може да ни отнеме възможността да израстваме и възмъжаваме. Ние, като избиратели и политиците, като избраници, един ден ще съгласуваме интересите си и ще заживеем като хората по света, на който завиждаме. Тя стана пак като при комунизма, светлото бъдеще пак е като хоризонта – колкото повече го приближаваш, то толкова повече се отдалечава, но не може да се живее без оптимизъм. И още нещо, твърдението, че когато често цитираш някого, в крайна сметка заприличваш на него, не е съвсем безоснователно.
ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...