майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » България » Пендаровски: Реториката на България срещу РСМ има дебели исторически натрупвания
Балкани България Важно РСМ РСМ Свят

Пендаровски: Реториката на България срещу РСМ има дебели исторически натрупвания

Според президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски е по-добре страната да влезе в процедура на конституционни промени, за да може още при първото гласуване в парламента да се диференцират ясно двата блока, които са се оформили в обществото – „едните, които са за ЕС при тези условия и с тази преговорна рамка, и другите, които фактически са против ЕС и които твърдят, че когато дойдат на власт, ще преговарят с България и ЕС за по-добра преговорна рамка”.

В интервю за радио Свободна Европа в Северна Македония Пендаровски се позовава на примера от 2018 г., когато страната чрез промени в конституцията промени името си, като преди да го направи управляващите нямаха мнозинство от две трети в парламента.

„Мисля, че през такова гласуване ще се установи това, което вече виждаме – два блока, които имат различна визия за Република Северна Македония в ЕС. Тези отношения не са от вчера, (а) от Рамковия договор (от Охрид 2001 г.) , тези два блока имат диаметрално противоположни позиции и гражданите трябва да знаят какво ги очаква след изборите, които предстоят”, посочи Пендаровски.

На въпрос доколко Русия е намесена в спора с България, Пендаровски отговаря, че това е деликатна тема и въпреки сигналите, които идват от някои неправителствени организации в България, че в определени сегменти на българското общество има такова влияние, той смята, че „в този спор става дума за дебели исторически натрупвания от българска страна”.

„Тяхната реторика през последните 2-3 години не се различава от реториката към нас, когато бяхме част от Югославия преди 30 – 50 години. Дори и да има руско влияние, не вярвам то е доминиращо в онзи политически и исторически наратив, който българските правителства последователно използват по отношение на нас”, каза Пендаровски.

Конституционните промени, с които според преговорната рамка на страната в основния закон трябва да бъдат вписани българите, бяха подготвени от работна група, в която не участваха представители на опозицията и в момента са в Министерството на правосъдието. Процедурата предвижда правителството на страната да ги внесе в парламента, където първоначално с две трети мнозинство трябва да бъде гласувана необходимостта от отваряне на конституцията, а в края на процедурата, отново с мнозинство от две трети, да бъдат гласувани и конкретните текстове. Управляващите в Северна Македония не разполагат с необходимия брой гласове, а от опозицията твърдят, че няма да подкрепят промени в конституцията „в този състав на парламента и под български диктат“. Премиерът Ковачевски обяви, че в близко време ще се проведе лидерска среща с председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, на която да разговарят за бъдещето на страната.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...