майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » България » Гешев иска имунитета на двама депутати от „Възраждане“
България Важно Съд и Прокуратура

Гешев иска имунитета на двама депутати от „Възраждане“

Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-то Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народните представители Веселин Вешев и Ангел Георгиев по предложение на Софийската районна прокуратура. Това съобщиха от пресцентъра. Срещу двамата има внесен обвинителен акт в Софийски районен съд (СРС) за извършени от всеки един от тях престъпления.

С определение от 09.12.2021 г. на СРС, наказателното производство по делото е спряно, тъй като Георгиев е избран за народен представител в 47-то Народно събрание, а Вешев е избран за общински съветник. С определение от 16.08.2022 г. на същия съдебен състав наказателното производство по делото не е възобновено. Мотивите на съда са, че макар след разпускане на 47-то Народно събрание на 02.08.2022 г. за Ангел Георгиев да е отпаднало основанието за спиране на наказателното производство, то за Вешев не е отпаднало, тъй като към този момент все още се явява лице с имунитет, а за изясняване на фактическата обстановка и правилното разглеждане на делото, същото следва да се гледа с участието на двамата подсъдими.

С решение на ЦИК от 08.04.2023 г. Ангел Георгиев и Веселин Вешев са обявени за народни представители и след полагане на клетва на 12.04.2023 г. се явяват лица с имунитет. Продължаването на наказателното преследване срещу народните представители е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие от тяхна страна, съобразно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България и съгласно чл. 135, ал. 3, вр. с ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...