майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » България » България » Политика » Гълъб Донев: Бяха изтощителни 10 месеца. Не мачкайте хората!
България Важно Политика

Гълъб Донев: Бяха изтощителни 10 месеца. Не мачкайте хората!

Гълъб Донев

Бяха изтощителни 10 месеца, заяви служебният премиер  Гълъб Донев. Той направи отчет за свършеното от служебния кабинет на открито извънредно заседание на Министерския съвет. На него Донев представя доклад за резултатите от работата на служебния кабинет в периода 3 февруари – 5 юни.

„Отчетът ни съвпада с връщането на изпълнен мандат. Може би до края на отговорностите ни като временна власт остават плюс/минус 24 часа. Не очаквах да се стигне до такава изобретателност в изпитанието, когато казах, че сме в новия сезон на „Сървайвър“. Отвън спореха какви са правомощията ни, какъв ориентир следваме в посоката ни на развитие. В последните дни всички говорят за държавата. Не мачкайте и не пречупвайте хората. Те са държавата. Политическата арогантност е демоде и е безполезна“, призова той.

Служебният премиер отчете мерките за регулиране на цените. „От септември 2022 до март 2023 г. темпът на инфлацията спадна с 4,7%. Прогнозата на месец май е инфлацията да бъде под 10 %”, каза той.

Донев отчете като честни проведените избори за 49-ото Народно събрание. „Изборите за народно събрание бяха проведени спокойно и прозрачно. МВР се справи успешно с явлението купуване на гласове. В хода на кампанията и в деня на изборите бяха получени 813 сигнала за нарушение на политическите права на гражданите, повечето – за купуване на гласове. Образувани бяха 151 наказателни производства. 737 избирателни секции бяха разкрити в чужбина, в тях гласуваха над 185 000 българи зад граница”, каза служебният премиер.

По думите му са върнали центъра за взимане на решения там, където му е мястото – в България.

Отчетността е основен принцип на доброто управление, за съжаление това изискване се пренебрегва, заяви още Гълъб Донев. Той допълни, че такъв отчет не е правен от редовно правителство от 2009 г.

Той даде за пример мерките за борбата с инфлацията и за гарантиране на продоволствената сигурност. Инфлацията е намаляла между септември и март, отчете Донев.

С протоколно решение Министерският съвет ще одобри отчета за своята дейност в мандата на второто служебно правителство с министър-председател Гълъб Донев.

Изплатена беше великденска добавка за 1 002 000 пенсионери в размер на 70 лв., добави Донев. Отчете и значителен ръст на инвестициите. Акцентира и върху свършеното от служебния кабинет в сектора на енергетиката.

„Реален е напредъкът към изграждането на Национална многопрофилна болница за лечение на деца, реално започна и създаването на спешна мидицинска помощ по въздух. Присъденяването ни към Шенген беше един от ангажиментитете на правителството, продължиха интензивните разговори с Нидерландия за откриването на формула, която ни дава увереност, че резервите им спрямо България ще отпаднат. Независимо от наложилото се отлагане, продължава подготовката ни по пръсъдениняването ни към Еврозоната“, заключи Гълъб Донев.

Последният отчет на служебния кабинет беше през януари./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...