майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Важно » Мирослав Радев представя изложбата „Олтарите на лудостта“ в Тотал спорт
Важно Галерии Градът Култура Пловдив Пловдив Важно

Мирослав Радев представя изложбата „Олтарите на лудостта“ в Тотал спорт

От Радослав ИВАНОВ

Пловдив ще види за първи път уникалните графики на художника Мирослав Радев. Неподражаем и рядък за България стил с поразяващи съзнанието и възприятията изображения. Така накратко може да се даде реалистична характеристика на художественото присъствие на този автор. Изложбата се открива в експозиционното пространство на „Тотал спорт“ на улица „Екзарх Йосиф“ 13 в четвъртък, 15 юни от 18.30 часа. 

Най-известното лице на сюрреализма – Салвадор Дали беше казал: „Оставих посредствеността да поседне за малко на коленете ми и веднага се уморих!“ Графикът Мирослав Радев няма такъв проблем с битието. Умората му е неприсъща, а творбите му преливат от енергия и талант.

Мирослав Радев

Миро рисува от съвсем малък и притежава изявено експресивен графичен стил. Той обича наситената с елементи и детайли графика, в повечето случаи черно-бяла или тонирана към сивото. Понякога настроенията вземат връх и изпълват творбите му с кърваво червено, пастелен оранж или омайващо зелено.

Но Миро не обича шарената какофония. В повечето случаи използва силата на контраста, но цветовете му не крещят с яркостта си, а са укротени в пастелна мекота. Така художникът изгражда много специфичен стил и нещата му се разпознават веднага, не само по уникалния рисунък, но и по тоновете, в които улавяме духа на видния дадаист и сюрреалист Макс Ернст и ранния период на футуриста Рене Магрит.

В начина, по който Мирослав Радев изгражда изображенията си, ще откриете наследството на Йеронимус Бош в неговата фигуративност, но по рисунък се родее с модерността и фантастичния реализъм на швейцареца Ханс Гигър, чието творчество много харесва. Вероятно така Миро обръща поглед и в голяма степен се идентифицира със субкултурните движения и в графичния му свят се населват множество мистични и фантастични мотиви,

отпратки към граничното пространство между реалността и митологичното съзнание, открехва се вратата към други измерения, които понякога плашат с хиперболезираните си странности и чудати, изкривени, нехуманни очертания. Мирослав Радев обаче стъпва уверено в Света на Сенките и Силуетите и се опитва да го нарисува отново, като му отнеме страховитото излъчване и му придаде малко по-човешко качество.

Трябва да споменем и факта, че в немалка степен естетиката му е повлияна и от експресивността и енергетиката на тежката рокмузика.

Художникът определено обича визуалната провокация, така че зрителите му трябва да са подготвени за среща с уникален и нестандартен рисунък на света. В него ще откриете чудовищни фигури, но и красиви женски форми, както и нежни цветя. На филосовско ниво Миро събира противоположни и отблъскващи се енергии и така постига предела на творческата експресия. Затова и нещата му са завладяващи, покоряват окото веднага и дори имат леко притеснително въздействие – графичните форми и специфичните цветове сякаш не искат да те пуснат, загледаш ли се веднъж в тях.

Мирослав Радев е израснал в Свищов, там завършва и висшето си образование. Първата му самостоятелна изложба е в Пазарджик през 2022-ра.

Няколко години е част от графичната експозиция на Аrt International – Банско. Илюстрирал е множество детски книги и поезия.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...