майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » България » България » Махат ветото за България в Шенген, смята вътрешният министър Калин Стоянов
България Важно

Махат ветото за България в Шенген, смята вътрешният министър Калин Стоянов

Калин Стоянов, МВР

До края на годината ще бъде преодоляно ветото на Австрия и Нидерландия за приемането на България в Шенген. Това каза пред БНР министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Министър заяви, че има планирани срещи с повечето си колеги от другите страни членки, директора на ФРОНТЕКС и Европол, а вече се е срещнал с еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон. Той е разговарял и с колегите си от Австрия и Нидерландия.

„За момента просто изслушаха моето мнение, предполагам, че с течението на времето ще приключим този въпрос и ще ги убедим, че трябва да гласуват ние да бъдем приети в Шенген“, обясни Стоянов.

Вътрешният министър вярва, че до края на годината България може да се присъедини към Шенгенската зона. Според него, случилото се с Ангел Христов не би трябвало да повлияе негативно на България. „Мое професионално мнение е, че няма държава в света, която не може да бъде премината незаконно. Ние – в България, също периодично задържаме лица, обявени за международно издирване. Основното, което проверяваме и съм сигурен, че ще стигнем до някакъв резултат, е начинът, по който е влязъл въпросният човек в България, кога се е случило това и ако стигнем до този резултат, ще вземем съответните мерки“, обясни Стоянов.

Той съобщи още, че Европейската комисия отпуска допълнително 45 млн. евро за България за техническо обезпечаване на държавната граница закупуване на високопроходими автомибили и възнаграждения на граничните полицаи. Министърът допълни, че ще гласува с „въздържал се“ по предложението на Комисията за пакта за миграцията и убежището. „Да сме ангажирани самостоятелно с охраната на държавната граница, която е и европейска граница – няма как да бъдем оставени сами за решаването на този проблем. По тази причина ще гласуваме „въздържал се“. Ние търсим по-общ подход, по-сериозна и гарантирана подкрепа от всички държави членки“, аргументира се Стоянов.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...