Новини от Пловдив » България » Гешев отлага обръщението към нацията
България Важно Съд и Прокуратура

Гешев отлага обръщението към нацията

Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев отлага обръщението си към нацията, съобщава Dariknews. Първоначално беше обявено, че то ще бъде тази вечер по БНТ, но по-късно стана ясно, че се отлага за следващата седмица, вероятно за четвъртък. Иван Гешев ще се възползва от правото, което му дава чл. 52 от Закона за радио и телевизия. Той гласи, че право на обръщение по БНТ и БНР имат президентът, председателят на парламента, премиерът, председателят на Конституционния съд  и тримата големи в съдебната власт – главният прокурор и шефовете на ВКС и ВАС.

На 8 юни Висшият съдебен съвет (ВСС) започна да гледа по същество предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. След близо 13 часа кадровиците взеха решение заседанието да бъде прекъснато и да продължи на 12 юни сутринта. Процедурата започна след отправено предложение от четирима членове на Прокурорската колегия на ВСС заради изказване на Гешев от 15 май по време на пресконференция, на която използва израза „политически боклук“, с което според тях се уронва престижът на съдебната власт.

На 8 юни ВСС изслуша заместник главния прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов, зам.-директорът на НСлС Ясен Тодоров и служителя от пресцентъра на прокуратурата Марчела Панталеева. Също така прекрати процедурата по освобождаване на главния прокурор по друго искане на членове на Прокурорската колегия, тъй като те го оттеглиха. На следващото заседание на ВСС се очаква да бъде изслушан и заместник главният прокурор Даниела Машева за събития, случили се преди пресконференцията на оперативка при главния прокурор.

Министърът на правосъдието Атанас Славов обясни пред медиите, че във връзка със спазване на правото на защита и изискванията за разумен срок, в който главният прокурор да се запознае с доказателствата по процедурата, е било взето решението следващото заседание по процедурата за отстраняването на Иван Гешев да се проведе в понеделник сутринта. Огнян Дамянов, член на Прокурорската колегия на ВСС, един от вносителите на предложението за предсрочно освобождаване на Гешев, коментира, че ВСС ще гласува, когато е готов, изяснена е обективната истина и са събрани всички доказателства.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...