майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Важно » ЕС реши: Държавите, които не искат да приемат мигранти, да плащат на останалите
Важно Свят

ЕС реши: Държавите, които не искат да приемат мигранти, да плащат на останалите

Снимката е илюстративна

Страните от Европейския съюз се споразумяха за реформиране на общата система за предоставяне на убежище. Решението бе договорено късно вечерта в четвъртък в Люксембург от министрите на вътрешните работи на държавите членки, предаде Франс прес.

Един от текстовете, одобрени от министрите на вътрешните работи, събрали се в Люксембург, предвижда задължителна, но гъвкава солидарност в ЕС при поемането на грижите за кандидатите за убежище. Държавите членки ще бъдат задължени да приемат известен брой от тези кандидати за убежище, пристигнали в една от страните членки, подложени на миграционен натиск. Онези страни членки, които откажат да приемат известен брой мигранти, ще трябва да подпомогнат финансово страната, подложена на миграционен натиск. Финансовата компенсация ще бъде от порядъка на 20 000 евро за всеки кандидат за убежище, който не е бил пренастанен от страната под миграционен натиск в друга страна членка, предава БТА.

Новината бе съобщена от шведската министърка за миграцията Мария Малмер Стенергард, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС. Тя каза, че споразумението е било постигнато след ден на трудни преговори.

Решението проправя пътя за разговори с Европейския парламент с оглед на приемането на реформата преди изборите за подновяване на състава му през юни догодина, отбелязва АФП.

Постигнатото снощи споразумение е по двата раздела на реформата на миграционната политика, посочва Франс прес. Това стана в края на трудни преговори, позволили накрая да се преодолее съпротивата на Италия и на Гърция по някои въпроси.

Реформата предвижда система за солидарност между страните членки при поемането на грижата за бежанците и ускорена процедура при разглеждане на молбите за предоставяне на убежище на някои мигранти на границите.

„Това не са лесни решения за всички, които са около масата за преговори, но това са исторически решения“, заяви германската вътрешна министърка Нанси Фезер.

Еврокомисарят по вътрешните дела Илва Йохансон също приветства преодоляването на един много важен етап за Пакта за предоставяне на убежище и миграцията, представен от Брюксел още през септември 2020./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...