майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Важно » Запорожката ядрена централа продължава да изпомпва вода от Каховския язовир
Важно Свят

Запорожката ядрена централа продължава да изпомпва вода от Каховския язовир

Запорожката ядрена централа продължава да изпомпва вода от Каховския язовир, за да охлажда ядреното гориво и за да се избегне инцидент, заяви Международната агенция за атомна енергия, предаде Франс прес.

Унищожаването на язовира, намиращ се на река Днепър, предизвика евакуацията на хиляди хора от наводнените зони и породи безпокойство за Запорожката АЕЦ, окупирана от руснаците и намираща се на 150 километра нагоре по течението.

След проучване стана ясно, че операциите по изпомпване на вода би трябвало да продължат, дори и водното ниво да спадне под настоящия праг от 12,7 метра, който преди това бе преценен като критичен, обясни агенцията към ООН. Тя фиксира сега на 11 метра критичния праг на водното ниво.

„При тези трудни обстоятелства, това ни оставя малко повече време, преди евентуално да преминем към други източници на снабдяване с вода“, заяви ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси, който ще посети централата идната седмица.

Когато язовирът няма да може повече да бъде използван, централата може да прибегне до използването на резервоар наблизо – така наречения ретенционен басейн –  както и до по-малки резервоари и до кладенци на място, които биха могли да доставят вода за охлаждането за няколко месеца“, допълни Гроси.

Той обаче предупреди, че ситуацията си остава потенциално опасна и много несигурна.

Горивото в активните зони на реакторите и в басейните за съхранение трябва да се охлажда постоянно, за да се предотврати авария и в резултат на нея отделяне на радиоактивни вещества в околната среда.

Персоналът на АЕЦ Запорожие вече въведе мерки за ограничаване на потреблението на вода, като тя се използва само за основни дейности, свързани с ядрената безопасност.

МААЕ, която разполага с екип от експерти в централата, поиска достъп до мястото, където се измерва нивото на водата в резервоара, за да може да извърши независими проверки.

Киев и Москва се обвиняват взаимно за разрушаването на язовира.

Запорожката АЕЦ, най-голямата в Европа, е в центъра на конфликта – тя беше обстрелвана няколко пъти и седем пъти беше изключвана от електрическата мрежа, откакто беше превзета от руската армия на 4 март 2022 г., десет дни след началото на инвазията в Украйна./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...