Новини от Пловдив » Свят » Чудо трябва за изследователите в „Титан“, кислородът свършва
Посоки Свят

Чудо трябва за изследователите в „Титан“, кислородът свършва

Чудо е нужно, за да бъдат извадени живи изследователите от батискафа „Титан“. Възможността за оцеляване на петимата пътници на борда на подводницата „Титан“ бързо се затваря, тъй като запасите от кислород ще свършат в 14:08 ч. българско време днес, предупреди бреговата охрана на САЩ.

Според д-р Илия Щирков, дългогодишен командир на изследователска подводница, почти нулеви са шансовете членовете на екипажа да са живи, ако изобщо още са. „Ресурсът на кислорода може да е изтекъл отдавна. Като се има предвид средната консумация на кислород – към половин литър на човек на минута, те могат да достигнат до 2,5 благодарение на емоционалното си състояние. Ако спят, може да го снижат 0,3“, обясни той.

По думите му почукванията от подводницата означава, че има пингер – устройство, което периодично изпраща кратки ултразвукови импулси. „Дали идва от подводницата или не е трудно да се каже. Дори подводницата бъде открита отгоре с локатори, докато бъде открита долу, на голяма дълбочина и в тъмнината, ще мине поне половин ден. Ще има още един ден спасителна операция, при всички положения излизат извън ресурса на кислород. Съществува и хипотеза да е изляза на повърхността. Подводницата има 7 системи на изплаване, една от тях действа независимо дали е жив екипажът. При всички случаи трябва да изплават при загуба на връзка. Щом не са изплавали, ако са живи и корпусът е здрав, ще се задейства системата, но това не се е случило. Събитието вероятно ще е случило със смачкване на корпуса или увеличаващо наводняване на твърдия корпус“, заяви Щирков пред Нова тв.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...