Новини от Пловдив » Важно » Показват безценна находка на международен архитектурен форум
Брацигово Важно Пазарджик Регион

Показват безценна находка на международен архитектурен форум

За трета поредна година се провежда международният архитектурен форум посветен на недвижимото културно-историческо наследство „Брацигово – каменният поток на времето“ от 26 юни до 2 юли.

Събитието е под патронажа на Министерство на културата и се организира от Камара на архитектите в България, Камара на строителите, Община Брацигово, Посолството на Италия, Италианския културен институт и Конфиндустрия в България. Официалнип партньори на събитието са Регионален исторически музей Пазарджик, Университетът по архитектура строителство и геодезия, Националното сдружение на общините и Общество „Културно наследство“ – асоцииран партньор на Европа Ностра.

Откриването на форума започва с експониране на изключително ценното тракийско съкровище от с. Равногор, община Брацигово, което ще бъде представено в Регионален исторически музей в Пазарджик на 26 юни – понеделник, от 14,30 до 17,30 часа. Това е единственият ден в тази година, когато тази безценна археологическа находка може да бъде видяна. Съкровището от II век пр. Хр., изцяло от сребро и злато, представлява девет предмета, част от украса за конска амуниция – юзда, начелник и седем кръгли апликации. На шестте от тях, групирани по двойки, използвани за набузници от двете страни на конската глава, са изобразени бюстове на богините Атина, Артемида и Нике.

На 27 юни – вторник, програмата на форума продължава в Брацигово с лекции и презентации посветени на недвижимото културно наследство, изкуството и бъдещата перспектива за ревитализация на исторически сгради, свързана и с нейната енергийна ефективност. От 13 часа ще бъдат открити три изложби в читалище „Васил Петлешков“ – „Архитектура за образование и култура“, на арх. Белин Моллов, „Съвременно италианско изкуство“ и „Mеждународен опит за енергийна ефективност при сгради паметници на културата“.

На 30 юни – петък, от 14,30 часа е организирана официална кръгла маса между Министерство на Културата и Министерство на Регионалното развитие и благоустройство, университети, браншовите организации, главни архитекти, сдружения и експерти от България и Италия. Темата е изключително важна и актуална – „Енергийна ефективност при сгради със статут на недвижимо културно наследство“. Модераторэе арх. ДесиславаэДимитрова. Темата е значима, защото има много предизвикателства пред България в тази
посока. Ние все още нямаме отделна оперативна програма за финансиране по програмите за енергийна ефективност на сгради със статут на недвижимо културно наследство. Нямаме и ясни, официални критерии за контрол на проектите и изпълнението им. Този тип сгради трябва да бъдат с приоритет в държавата ни.

На 1 юли има поредица от разнообразни събития – теоретична и практическа работилница за глинени, варови мазилки и конопобетон, водена от арх.Георги Георгиев и Димитър Михайлов, детска архитектурна работилница – конкурс „Учебна стая на
бъдещето“, и акварелен пленер с арх. Белин Моллов в двора на музея на Брациговската архитектурно-строителна школа.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...