Новини от Пловдив » Важно » САЩ ще доставят на Украйна касетъчни боеприпаси
Важно Свят

САЩ ще доставят на Украйна касетъчни боеприпаси

Правителството на американския президент Джо Байдън е решило да предостави касетъчни боеприпаси на Украйна, като се очаква в петък да обяви, че Пентагонът ще изпрати хиляди от тях като част от нов пакет военна помощ на стойност 800 млн. долара, е съобщил запознат източник, цитиран от Асошиейтед прес.

Решението е взето в условията на опасения, че спорните боеприпаси могат да причинят цивилни жертви. Според източника Пентагонът ще предостави боеприпаси, които имат намален процент неизбухнали заряди, което означава, че и рискът от случайни цивилни жертви ще бъде по-нисък.

Касетъчните боеприпаси са оръжия, които избухват във въздуха и освобождават по-малки експлозиви, които се разпръскват на голяма площ и имат за цел да поразят множество цели наведнъж.

Украински представители нееднократно са искали подобни боеприпаси в подкрепа на кампанията си да пробият руските отбранителни линии. Руските сили вече са използвали касетъчни бомби на бойното поле и то с висок процент неизбухнали заряди, заявяват представители на САЩ.

Според Международния комитет на Червения кръст някои касетъчни боеприпаси имат дял на неизбухналите заряди до 40 процента. В четвъртъкпредставители на САЩ заявиха, че при мунициите, които ще бъдат изпратени в Украйна, този дял е под 3 процента.

Над 120 държави по света са се присъединили към конвенцията, която забранява производството, съхранението и употребата на касетъчни боеприпаси. САЩ, Русия и Украйна обаче не са страни по конвенцията./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...