Новини от Пловдив » България » Министерство на отбраната: Няма опасност армията да остане без боеприпаси
България Важно Мнения Политика

Министерство на отбраната: Няма опасност армията да остане без боеприпаси

Ген. Атанас Запрянов

Няма опасност Българската армия да остане без боеприпаси заради предоставянето на стари снаряди на Украйна и обновяването на българския запас с нови от ВМЗ – Сопот. Това заяви зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

„Освобождаването на боеприпаси и тяхното освежаване чрез използване на договора между МО и ВМЗ-Сопот е една мярка, която позволява да се освободим от боеприпаси от оперативния запас, които се съхраняват дълго време в нашите въоръжени сили и са накрая на своя експлоатационен срок. Ако не се освободим от тях, ще се наложи до няколко години да похарчим ресурс за тяхното освобождаване и да закупим нашите такива. Ние ще деблокираме запаси, след като получим запасите, обещани от ВМЗ-Сопот да ги произведат. За мен не е точна декларацията на някои политици и медии, че ние ще деблокираме всичко от складовете и ще чакаме след това да бъдат попълнени – няма нищо такова“, обяви зам.-министър Атанас Запрянов.

„Оперативните запаси за запаси извън формированията – ние ще деблокираме военновременните запаси и то само за военновременните формирования. Ние не деблокираме запаси на сегашните полкове и бригади“, уточни още Запрянов.

„Списъкът на Украйна с исканата за военна помощ е утвърден. Това, което даваме на Украйна с втория транш, е по същностен характер като първия – излишни боеприпаси и технически средства, които са накрая на своя експлоатационен срок“, посочи зам.-министърът.

„Смятам, че международната общност и военното присъствие на НАТО и на ЕС в Косово и Босна и Херцеговина ще се справят с мирните политически средства, които разполагат“, заяви той.

По отношение на доклада на ДАНС, който констатира, че конфликтът може да излезе и извън рамките на Украйна, Запрянов посочи, че по-скоро се визират инциденти, които засягат регионалната сигурност. И даде за пример взривът на Каховската ВЕЦ и потенциална авария на Запорожката АЕЦ./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...