Новини от Пловдив » Важно » Младежи доброволци помагаха месец в село Мраченик
Важно Карлово Регион

Младежи доброволци помагаха месец в село Мраченик

Фондация „Смокиня“ проведе едномесечен младежки доброволчески лагер в карловското село Мраченик. Инициативата е наречена „Светло бъдеще“/ “B.R.I.G.H.T. Future“.

Дейностите включваха почистване на замърсени локации, облагородяване и почистване на двора на бившето училище в селото, дискусии за личностно развитие. Участници помагаха на местните хора в пренасяне на дърва, почистване и доброволчески труд. Включиха се и в почистването и поддръжката на обществени пространства – улици, детската площадка и църквата.

Младежите участваха многократно  и в доброволчески розобер по покана на местен стопанин, а също и в почистването на места около селото, включително дерета. Посетиха различни природни забележителности, сред които считаното за лобно място на Хаджи Димитър между селата Мраченик и Свежен в Средна гора.

„Целта на проекта бе да върне младите сред природата и в малките населени места, следвайки Европейската стратегия за младежта 2030, а също и 11-те младежки цели на ЕС. По този начин да се подпомогне и обнови местната общност и среда. В процеса участниците ни имаха възможност да научат много за ползването на различни видове ръчни и градински инструменти, а също така и да общуват с местните и да обменят идеи, знания, да се сближат и да научат повече един от друг, за опита и културата си. Нещо повече, сред индиректните цели бе да откъснем за малко съвременните млади от интернет и мобилните устройства, за да се свържат помежду си и да преживеят тези седмици като малка общност“, споделят организаторите.

Участниците в младежкия доброволчески лагер декларираха подобрени умения и нагласи като работа в екип и задружност, положителна нагласа, радост от полагането на физически труд и допринасянето към общността в с. Мраченик, занижени нива на стрес. Участниците имаха възможността да осъществят културен обмен, да придобият умения, да изградят доверие и силни връзки помежду си, да придобият осъзнатост за собствените си силни и слаби страни и да създадат истински приятелства помежду си, но и
с местните хора.

Сред най-атрактивните и високо оценени бяха обучителните сесии, дейностите по поддръжка и почистване на двора на училището, срещите за дискусии и споделяне, творческите дейности и малката изложба и празник с местните хора, работата в екип и приноса към местните. Също така участниците имаха голяма полза за личностното развитие и професионалната им ориентация, подобрени междуличностни умения, създаването на истински приятелства, повишени нива на самооценка и увереност, улеснен междукултурен диалог и осъзнаване на собствените способности за лидерство.

Доброволците заявиха във формата за обратна връзка, че сега имат положително отношение към международните младежки образователни проекти и мобилност. Вече са с повече увереност и спокойствие да се справят с непредвидени обстоятелства, имат нови идеи и желание да организират свои подобни обмени и доброволчески акции в родните си места, а също желаят да се върнат отново в България и с. Мраченик.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...