Новини от Пловдив » България » Как да се пазим от жегата
България Важно

Как да се пазим от жегата

„През лятото случаите на инфаркти и инсулти намаляват, защото при повечето хора в горещините кръвното спада”, коментират лекарите. И допълват, че при високи температури не трябва да се пият топли напитки. При обработката на храната, организмът ни отделя топлина, затова в горещините не е хубаво да се преяжда, напомнят кардиолозите. При обработката различните храни отделят различно количество топлина. Белтъците (месо) отделят много топлина, затова през лятото хората предпочитат постни храни.

Консумирайте повече зеленчуци и плодове и по-малко месо.

В жегата е по-добре да не се готви, за да не се отделя допълнителна топлина и да се затоплят още помещенията.

Слънчевият удар се дължи на пряката слънчева светлина. Затова трябва да се носят шапки и не бива да се стои дълго на слънце. Когато ходите на басейн, преди да влезете, вземете душ, съветват още лекарите.

От Световната здравна организация препоръчват да се пие повече вода и плодови сокове.

Температурата в жилището трябва да бъде по-ниска от 32 градуса през деня и 24 през нощта. Електрическите вентилатори могат да донесат облекчение в топлите дни, но когато температурите са над 35 градуса, те не могат да предотвратят здравословни проблеми, свързани с горещините, казват специалистите. Ако не е възможно в дома да се поддържа хладна температура, е препоръчително да се прекарват поне 2-3 часа от деня на хладно, например в обществена сграда с климатик. Добре е да се избягва излизането навън в най-горещите часове на деня, както и по-сериозните физически натоварвания.

Не пийте алкохол, не пушете, избягвайте големите количества захар и кофеин, както и храните богати на протеини. В случай на отпадналост, неспокойство, силна жажда и главоболие отидете на хладно място и възможно най-бързо си премерете телесната температура.

При физическо натоварване през горещите дни е възможно да се получат болезнени мускулни спазми, най-често в краката, ръцете или корема. В този случай от СЗО съветват да се пият рехидратиращи разтвори, които съдържат електролити и да се потърси медицинска помощ, в случай че крампите, предизвикани от топлото време продължат повече от час.

Ако около вас се намира човек с гореща и суха кожа и делириум, конвулсии или безсъзнание, е важно веднага да се потърси лекар или да се извика линейка. До пристигане на медицинската помощ пострадалият трябва да бъде преместен на хладно и проветриво място и да се сложи да легне с повдигнати крака и бедра. Препоръчително е да се свалят дрехите му и да се започне външно охлаждане със студени компреси на врата, ахилеса и слабините. Мокренето на кожата става с вода с температура 25-30 градуса. От СЗО предупреждават на пострадалия да не се дава ацетилсалицилова киселина или парацетамол.

Не оставяйте деца или животни в паркиран автомобил, съветват още лекарите.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...