Новини от Пловдив » Градът » Шеф на международната федерация: Световното гребане обича да се връща в Пловдив!
Градът Гребане Добрите примери Пловдив Спорт Спорт Важно

Шеф на международната федерация: Световното гребане обича да се връща в Пловдив!

  • Това е единственият град в света, приемащ Световно първенство за мъже и жени до 23 г. за трети път

Започващото Световно първенство по гребане за мъже и жени до 23 г. е повече от ясно доказателство, че световното гребане обича Пловдив. Това заяви Патрик Ромбаут, член на Изпълнителния комитет на Международната федерация по гребане (World Rowing).

„Винаги е удоволствие да се върна в Пловдив. От 1999 година насам вече съм бил на 9 европейски или световни събития. Пловдив е единственото място, където за трети път ще се проведе Световно първенство за мъже и жени до 23 г. Това е повече от ясно доказателство, че световното гребане обича Пловдив. Че обича да се връща в Пловдив отново и отново“, заяви Патрик Ромбаут.

„Макар да идвам от над 20 години тук, все още се чудя дали изобщо съществува дъжд в Пловдив“, каза с широка усмивка шефът от Международната федерация. И отбеляза горещото посрещане на българска земя – в преносния и в буквалния смисъл. „Напълно сме убедени, че благодарение на опита и усилията на организационния комитет, ръководен от Иван Попов, на държавата, на местната власт в Пловдив и на Българската федерация по гребане ни очаква отлично първенство, независимо от горещото време“, допълни той.

„Световното първенство до 23 г. е едно от най-важните събития в нашия календар. Това е новата генерация от спортисти. Тук са бъдещи олимпийци – и за игрите в Париж догодина, но най-вече и за игрите през 2028 г.“, каза още Ромбаут.

Той идва тук за първи път у нас като ръководител на съдийските екипи. Сега президент на журито е Владимир Меглич, а освен него има 18 съдии от 18 различни страни. Представител на България е Даниела Оронова. Съдиите създават комитет, който отговаря за феърплея в гребането и за създаване на равни условия на старта и по цялото трасе на всички гребци.

„Оценяваме условията час след час и използваме 6 от 8-те гребни коридора, в които условията за всички наистина да са равни. В гребането феърплеят позволява всяка лодка да се премести в друг коридор при две условия: да не пречи и да не търси нечестно предимство“, обясни той. И акцентира, че условията в Пловдив способстват за максимално равни условия за състезателите в различните коридори.

Но изтъкна, че от World Rowing продължават да имат една мечта за бъдещето, свързана с града. „Ние от Международната федерация продължаваме да пледираме пред община Пловдив и пред България тук да бъде изградено още едно успоредно водно трасе, което да може да се използва по време на големи състезания за загряване и отвеждане на гребците към старта. За мен това ще даде най-добрите условия за гребен спорт в света“, заключи Патрик Ромбаут.

= Световното в цифри =

Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години привлече в Пловдив 1214 участници от 49 държави. На старта на гребния канал ще застанат над 282 лодки. Най-голям е отборът на САЩ, който идва тук с над 100 гребци. С много големи отбори са също Германия, Италия, Франция и Англия. Първи в Пловдив, още преди седмица, пристигнаха гребците на Парагвай и Нова Зеландия. Те ще имат предимството да се аклиматизират и да свикнат с най-бързата вода в света на гребната база – феномен, който се дължи на много голямата разлика в температурите на повърхностния слой и този под него.

„Убеден съм, че ни очаква изключително успешно първенство, благодарение на което светът на гребането ще говори с добро за Пловдив и България“, заяви председателят на организационния комитет на световното Иван Попов.

= Пример за младите =

„Гребането не е само спорт“, заяви президентът на Българската федерация по гребане Свилен Нейков. „Световното първенство в Пловдив е много ценно и като пример за по-младите хора. Пример, който могат да следват и да постигат успехи. А също и начин да намалим отрицателното влияние на улицата върху тях“, каза той.

Свилен Нейков вече е видя лодките и техните екипажи от различни страни и е силно впечатлен от сериозната им подготовка за първенството. „Сигурен съм, че това ще бъде силно състезание от световен мащаб. Виждаме „бум“ на подготвени състезатели във възрастовата група до 23 години.“ – заключи големият спортист.

Първенството „донесе“ на български отбор по гребане поръчаните 3 нови лодки, с които равностойно да участва на квалификациите за олимпийските игри. Очакванията на Българската федерация по гребане са, че Министерството на младежта и спорта ще изпълни обещанието да финансира навреме тази покупка.

 

= Гребните съоръжения по света =

За тях разказва Светла Оцетова – олимпийски и световен шампион по гребане, архитект, консултант на Международна федерация „Световно гребане“ за изграждане на гребните съоръжения в Париж, Лос Анджелис и Брисбейн. Тя започна със сравнение. „Като специалист искам да припомня, че Гребната база в Пловдив е съоръжение, построено преди 40 години. То е отлично поддържано и развивано и това е причина тук да се организират най-големите състезания в Европа и света. Сравнимо е, а бих казала че в много отношения е и по-добро от съоръженията в Швейцария, Германия, Италия, които построиха своите гребни канали по-късно от Пловдив.

Накрая г-жа Оцетова оцени условията на гребното трасе за олимпиадата във Франция. То няма да предложи идеални и равни възможности за състезателите, защото има силен страничен вятър. Лично тя е препоръчала, а организаторите са направили специални пояси по цялата двукилометрова дистанция , които да спират поривите на вятъра и отчасти намаляват вълнението. Подобен опит беше използван и на олимпиадата в Токио, където Светла Оцетова отново бе специалистът, предложил подобренията.

Заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков припомни, че община Пловдив инвестира през изминалите години средства за подобряване на условията на гребния канал и ако погледнем на тези средства не като на разход, а като на инвестиция можем да кажем, че тази инвестиция е печеливша за Пловдив. „В известен смисъл гребният канал се превърна в икономически мотор на града. През месец юли пловдивчани отиват на ваканция извън града, а сега тук идват близо 3000 платежоспособни туристи – състезатели, треньори, специалисти по гребане, родители и приятели на състезателите. Те запълват близо 20 хотела за 7 до 10 дни. Община Пловдив има следователно осъзнатия интерес да подкрепя и развитието на гребния канал и бъдещи големи състезания.“ – заключи той.

= Екологични акценти =

За първи път на такъв голям спортен форум е изградена цялостна система за разделно събиране на отпадъците. Това са основно пластмасови бутилки от минерална вода. Системата е изградена благодарение на партньорството на Организационния комитет на Световното първенство по гребане и най-голямата организация за разделно събиране и преработвателна отпадъци Екопак – България, както и сдружение „BG Бъди активен“. По този начин Пловдив следва „зелените“ принципи на Международната федерация „Световно гребане“.

Другият еко-акцент, който изцяло зависи от организаторите на състезанието е да използват само електрически автомобили. В подготовката за състезанието и през всички състезателни дни се включи новият електрически камион на пловдивската фирма-производител Милара интернешънъл. Той поема преноса на по-тежки товари, включително големи стекове вода, навсякъде по гребното трасе. Фирма Хюндай предостави електрически автомобили, които ще бъдат използвани от коментаторите.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...