Новини от Пловдив » България » Скараха се за националния празник
България Важно Политика

Скараха се за националния празник

Темата за евентуална промяна на националния празник от 3 март на 24 май стана повод за коментари в кулоарите и декларации в пленарната зала. Лидерите на управляващото мнозинство в лицето на Кирил Петков, Бойко Борисов и Христо Иванов предпочетоха да защитят виждането си, че 24 май трябва да е новият национален празник с аргумента, че тогава празнуваме българската писменост и култура. Опозицията заяви, че празникът трябва да остане 3 март, защото това е датата, на която България се връща на политическата карта на Европа.

Ето какво коментираха представителите на партиите:

Бойко Борисов, ГЕРБ-СДС: 24 май е изключителен празник, даже няма спор по това. Има спор дали да е този, онзи или други.

Кирил Петков, ПП-ДБ: В духа на българската Конституция трябва да има знания, писменост, култура, образование. Ние трябва да дадем завет на нашите деца, че само през образование, култура, писменост и просвета България може да просперира.

Христо Иванов, ПП-ДБ: По отношение на 24 май въпросът не е за една или друга страна, за едно или друго разделение – въпросът е за България и как ние самите искаме да разкажем на нашите деца.

Костадин Костадинов, „Възраждане“: 3 март е не просто национален празник на България, той е символ на българската свобода, той е денят на свободата. Да, при нас свободата и независимостта се различават и някои умели, политически нечистоплътни спекуланти си позволяват да използват този факт и да пипат с мръсни пръсти българската история и да се гаврят с нея.

Борислав Гуцанов, БСП: Вие, уважаеми или по-скоро неуважаеми колеги, сте склонни да жертвате всичко родно, за да докажете своята правилна политическа ориентация, както вие го говорите, и за пореден път да сложите наколенки, пред кого – сигурно и вие не знаете.

Ивайло Вълчев, ИТН: С цялата си българска и славянска душа и с целия си евроатлантически разум не мога да разбера къде е проблемът в 3 март. Можете да променяте празниците, достатъчно много сте, но не можете да промените историята.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...