Новини от Пловдив » Важно » Кой е бил Опенхаймер?
Важно Суматоха

Кой е бил Опенхаймер?

Не можем да си спомним кога филм за учен е предизвикал толкова голям интерес, колкото Опенхаймер на Кристофър Нолан.

Този изтъкнат режисьор се зае със задачата да съживи личността, която се смята за белязала с работата си началото на атомната епоха, с помощта на своите колеги. Затова не сме изненадани от епитета блокбастър, който се приписва на филма от самото начало на излизането му.

Лятото, поне когато говорим за кино, беше запазено предимно за по-леки теми, като „Барби“, който пристигна едновременно с филма за великия учен, така че може да се каже, че е голям успех, че филмът за един от най-важните физици в историята се приема като сигурен удар.

Май само сериалът „Геният“ на „Нешънъл джиографик“ предизвика такъв интерес, но все пак е телевизионна програма.

За физика Дж. Робърт Опенхаймер знаем горе-долу всичко, но за Опенхаймер като човек знаем много малко, може би почти нищо, поне що се отнася до широката публика. Филмът на Нолан е базиран на биографията му „Американски Прометей“, написана от Мартин Дж. Шервин и Кай Брд. Шервин е ключът към цялата история.

Този историк интервюирал 112 души, които са имали контакт с физика, събирайки 50 000 страници разговори, но не успява да завърши книгата дори след 20 години работа.

В крайна сметка Бърд настоял за завършването на тази монументална биография, която Нолан превърнал във филм.

Дарио Боянич и Дарко Хорватич, двама професори от „FER“, т.е. „PMF“ в Загреб, споделят някои от най-важните моменти от живота на Опенхаймер и организираха лекция за физика в сътрудничество с филмовия дистрибутор „Editus“. А историята е наистина невероятна.

„Той беше небрежен с жените и често се държеше като дете в детска градина, когато ставаше дума за тях. Например, ако някой каже нещо негативно за жената, която харесва, той влиза в словесен, а понякога и във физически конфликт”, казаха споменатите събеседници. Биографията на Опенхаймер често включва доста странни подробности и ситуации, които биха могли да насочат живота му в съвсем различна посока.

„Той премина през няколко големи лични кризи, пристъпи на депресия и безпокойство, особено по време на образованието си в Кеймбридж. Той намираше лабораторната работа за скучна, твърде рутинна и недостатъчно интелектуална. След това почувства голяма скука и липса на фокус и посока. Недоволен от работата на своя ментор Патрик Блекет, с когото се сблъскват заради факта, че работата му трябва да бъде теоретична, а не лабораторна, той оставя отровна ябълка на масата на ментора. Наставникът така и не изяде ябълката, но се разчу за избухването на Опенхаймер, което го накара да посети психиатър. Опенхаймер отиде на терапия и беше погрешно диагностициран с шизофрения, а психиатърът му каза, че е загубена кауза. Той се спасява, като отива в университета в Гьотеборг, където процъфтява, напредва в кариерата си и започва да се чувства по-добре. Твърдението, че има нужда от физика повече от приятел, говори най-добре за състоянието му“, казаха Боянич и Хорватич.

Твърдението, че Дж. Робърт Опенхаймер е ученият, поставил началото на атомната ера, не е съвсем вярно.

„Атомната епоха е започната от Енрико Ферми с експеримента Chicago Pile 1 през декември 1942 г. Става въпрос за първата контролирана верижна реакция, тоест първият изкуствен ядрен реактор в света. Интересното е, че проектът е осъществен под трибуните на стадиона на Чикагския университет, в средата на гъсто населен район. Въпреки че военните и цивилните автори на проекта са загрижени за възможна загуба на контрол и верижна реакция, те се доверяват на моделите на Ферми и му позволяват да извърши експеримента. Успехът на експеримента демонстрира възможността на съюзниците да създадат атомни оръжия, както и увеличи страха, че германците са близо до решаването на този проблем.

„В случай на разпадане на атома, няколко неутрона се освобождават с висока скорост. За да се увеличи вероятността от сблъсък на освободените неутрони с други ядра, е необходимо да се забавят освободените неутрони. За целта се използват материали, които наричаме модератори. Говорим за материали, съставени от атоми с ниска атомна маса като водород, деутерий и въглерод. За целта германски учени използват тежка вода, чието производство е много скъпо, докато Енрико Ферми и Лео Силард осъзнават, че може да се използва и графит. Това, заедно с една от най-големите саботажни акции през Втората световна война, в която норвежки диверсанти, водени от Йоахим Ронеберг, унищожиха нацистка инсталация за тежка вода, значително забави развитието на атомни оръжия на нацистка Германия. За този екшън е заснет филмът „Героите на Телемарк“ с Кърк Дъглас в главната роля“, напомнят професорите, като обясняват, че успехът на проекта „Chicago Pile 1“ ускорява развитието на проекта, ръководен от Робърт Опенхаймер – създаване на първата атомна бомба.

„Опенхаймер беше напълно наясно с трудността на проекта и последствията от него. Той знаеше, че резултатите от работата му ще бъдат използвани върху живи хора, но също така беше наясно, че това е надпревара с нацистка Германия и че няма друг избор. Въпросът беше кой пръв ще успее да направи атомна бомба, защото знаеха, че немците са събрали всички учени, които имат и са започнали проекта малко по-рано. В дните след изпробването на първата атомна бомба настроението на Опенхаймер започва да се променя. Преди това ставаше въпрос за проекта, науката, успеха, а в дните на тестване реалността излезе на преден план. Казват, че станал спокоен и замислен. Отчасти защото знаеше какво предстои и отчасти защото знаеше какво означава това за света. Той също така знаеше кои градове са в списъка с възможни цели и това знание го отрезви от успеха, който постигна“, казват професорите, като отбелязват, че Опенхаймер, от друга страна, е продължил да работи интензивно по проекта след тестовете за бъдете сигурни, че бомбата ще бъде ефективна.

„Той даде много точни и ясни указания на генералите, отговорни за атентата, как трябва да се пусне бомбата, на каква височина да се взриви и т.н. От една страна, имаше голяма отговорност към проекта, целта, която трябваше да бъде постигната и победата във войната, а от друга страна, той беше напълно наясно с резултатите, които ще бъдат постигнати. Той също така се убеди, че това, което са постигнали, няма да започне следвоенна надпревара във въоръжаването със Съветския съюз. Той използва позицията и влиянието си, за да прокара препоръката руснаците да бъдат ясно информирани какво е направено и че атомната бомба ще бъде използвана срещу Япония. Той подаде оставка като директор на лабораторията в Лос Анджелис и се срещна с президента Труман, за да изрази съмненията си относно използването на атомни оръжия. „Чувствам кръв по ръцете си“, е известната реплика, която той казал на Хари Труман на тази среща. Труман нямаше отношение към съмненията на Опенхаймер. Нарече го хленчещ учен и каза на хората си да не го пускат повече в кабинета му.“

Накрая да добавим, че през 1954 г. Опенхаймер е обект на разследване заради връзките му с Комунистическата партия на САЩ, което мнозина възприемат като поредната заблуда на учения.

Опенхаймер все още доживя, за да получи почестите си, а миналата година беше официално реабилитиран посмъртно от всякакви подозрения за споменатия процес. Той почина от рак на гърлото през 1967 г. и съпругата му Кити зарови урната му в морето близо до плажа, където живееха на Вирджинските острови./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...