Новини от Пловдив » Бизнес » За децата » Столчетата за автомобил повишават безопасността на децата с над 70%
Бизнес България Важно За децата Посоки

Столчетата за автомобил повишават безопасността на децата с над 70%

Детски столчета за кола на Cybex

Седалките са задължителни за деца до 12 години и ръст под 150 см

Когато избираме детско столче за кола, трябва да обърнем внимание преди всичко на това то да бъде безопасно. На следващо място е детето да се чувства комфортно в него, а външният вид на седалката следва да е последен по значение. Това обясни по БНР основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова в най-активния от годината период за пътувания.

Тя припомни, че в България използването на столчета за кола е не само в изпълнение на изискванията на Закона за движение по пътищата, но и е пряко свързано с безопасността на децата. Експертът цитира данни от изпитвания, според които столчета повишават безопасността на децата до 2-годишна възраст с над 70%, при по-големите деца – с над 50 на сто.

„При избора на най-подходящото обезопасително детско столче родителите трябва да търсят оранжевия етикет. Върху него са поставени всички задължителни реквизити, сред които е и възрастовата група на децата, за които е предназначен даденият артикул.“, обърна внимание Руменова.

Група Нула (0) е за деца с тегло под 10 кг, а 0+ е за деца под 13 кг. Първа група е за деца от 9 до 18 кг, а следващата е между 15 и 25 килограма. Последната, трета група, е за деца с тегло от 22 до 36 килограма.

Друг важен реквизит върху етикета е държавата, в която е произведена стоката. Това е номерът, който стои след буквата „Е“, която пък показва, че продуктът е произведен в европейска страна. С цифрите от 1 до 4 са най-често срещаните държави-производители: Германия, Франция, Италия и Холандия.

Всички детски столчета трябва да притежават такъв оранжев етикет, защото той е гаранция, че изделието е преминало задължителните изпитвания преди пускането му на пазара и отговаря на всички изисквания за безопасност.

„Произведените по-отдавна детски столчета, които съответстват на по-стари стандарти за безопасност и продължават да се предлагат и днес, също следва да осигуряват минималната безопасност на детето. Но колкото е по-нов стандартът, на който те отговарят, толкова по-сигурно и безопасно е столчето, тъй като се добавят и нови изисквания.“, обясни експертът. Тя даде примери с иновацията „обезопасяване в случай на страничен удар“, както и със съвременното схващане столчетата за най-малките дечица да бъдат проектирани за ползване в обратна на движението посока.

„Не трябва да се подценяват рисковете, които могат да възникнат, ако не се спазват тези изисквания, които са в полза на безопасността на децата в автомобилите“, допълни още Габриела Руменова.

Тя обърна внимание на родителите да имат предвид и това, че понякога нивото на сигурност на столчето е за сметка на комфорта, а той пък на свой ред обикновено страда, когато предпочетем да заложим на предимството да го ползваме по-дълго във времето.

„Правилният избор и правилното използване са гаранция за удобството на детето, но и за намаляване на рисковете в случай на инцидент, какъвто никой от нас не си пожелава“, подчерта Руменова.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...