Новини от Пловдив » България » Асен Василев: Заварихме хазната на дефицит от 1,2 млрд. лв., сега е на излишък от 500 млн. лв.
България Важно Политика

Асен Василев: Заварихме хазната на дефицит от 1,2 млрд. лв., сега е на излишък от 500 млн. лв.

Финансовият министър Асен Василев и премиерът Николай Денков

Проблемите, които бяха свързани с неправилното бюджетиране, вече са решени, имаме адекватен бюджет, който е с 3% дефицит, запазени и надградени социални плащания и без увеличение на данъчната тежест. Това заяви министърът на финансите Асен Василев по време на пресконференция с премиера и още четирима министри в Министерския съвет по актуални теми.

„Нещо повече – новите ръководства на НАП и Митници за последните 60 дни успяха да съберат около 2 млрд. лв. повече приходи, отколкото държавата направи разходи. Ние заварихме хазната на дефицит от 1.2 млрд. лв., а в момента  е на плюс и в излишък от 500 млн. лв. Това показва, че тези средства винаги са били там, въпросът е бил да се съберат данъците“, обясни Василев.

„Ще се отнася до Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) една голяма част от законите вече бяха приети от парламента. Част от законите са приети на първо четене, чакат да бъдат приети на второ четене. Част от законите, които не бяха дори разработени, като Закона за енергетиката, са разработени и качени за обществено обсъждане с идеята да влязат в началото на септември в парламента“, каза той и допълни, че са си поставили за цел до края на септември всички закони, свързани с втория транш по ПВУ да бъдат приети“, увери финансовият министър.

Финансовият министър заяви още, че в ускорени срокове работят и по останалите мерки, които не са законодателни, така че всички да са готови до края на септември.

„Тук става въпрос за мерки, свързани с комисията по енергиен преход и нейният доклад да бъде разработен, както и част от възлаганията, които са забавени, да бъдат направени или разработени съответните поръчки, което би ни позволило, ако до края на септември сме готови с по-голямата част от условията за второ плащане, да го поискаме и получим в рамките на годината“, посочи още Василев.

/ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...