Новини от Пловдив » Важно » Общината се цигани за 430 седалки на Колежа, притиска фирмата „Спортлаб“
Ботев Важно Градът Община Пловдив Пловдив Важно Спорт Спорт Важно

Общината се цигани за 430 седалки на Колежа, притиска фирмата „Спортлаб“

Пореден фал на общината покрай строителството и довършването на Колежа излиза наяве. Този път скандалът се завихря около 430 седалки, които от „Стефан Стамболов“ 1 отказват да заплатят на фирмата доставчик „Спортлаб“.

Собственикът Стефан Августинов обясни пред ПловдивПрес, че му е заявено по месинджър да забрави за тези седалки, за да си вземе парите за монтажа на останалите.

„Имаме една обществена поръчка, обявена юни месец 2022 година. Тя е за 18 159 места. От юни 2022 до началото на март 2023 година, когато започнахме работата по монтирането им, имаме промяна на проекта, която увеличи седалките на 18 624. Ние поръчваме определен брой седалки, но след това има нова промяна, в движение, която е документирана, включена е в Акт 16 и в крайна сметка местата са определени на 18 589. Нашият договор обаче е за 18 159. Говорили сме с всички – зам.-кмета Райчев, който непрекъснато беше на стадиона, с други хора, включително и Атанас Чилингиров, който трябва да подпише протокола. Кметът също е уведомен. Имаме и Акт 16, имаме и заповед на архитекта за промяната в проекта и ние сме се съобразили с това“, разказа Стефан Августинов.

„Както знаете, за обществените поръчки, кореспонденцията се води чрез специална система. Но четири месеца комуникацията пропада с общината. Говорил съм с кмета, той казва да, после трябваше да се върне от някакви пътувания, четири месеца минаха. На стадиона вече се играят мачове, но в един момент човекът, който трябва да подпише протокола за седалките, Атанас Чилингиров ми казва: „Аз няма да подпиша. Защото Топчиева (Ангелина Топчиева – секретар на Община Пловдив, б.р.) ми казва, че не мога да подпиша този протокол“. Което е много странно, защото общината е подписала Акт 16, после и предавателен протокол към ПФК „Ботев“, където седалките са описани, а след това ми казват, че няма да ги приемат от нас, а те вече са ги предали на клуба. И в същото време искат да се откажа от тези седалки, да подпиша протокола само за другите. Но не го казват официално. Протоколите се изготвят от общината, идват при нас, аз ги подписвам, връщам ги с куриер отново в общината и той ми се обажда да ми каже, че няма да подпише. Защото Топчиева му казала да не го подписва. В първия протокол седалките са описани, че съществуват, а във втория има забележка, че са установени, че са повече. И ме принуждават да загубя тези 70-80 хиляди лева, за да ми изплатят другите 220 хиляди. Имам скрийншот по месинджър: „Топчиева каза не, няма да го подпиша.“ Защо главният секретар на общината нарежда така, се питам аз. Имаме ситуация, в която общината ми казва, че ми дължи едни пари, за което няма спор, „но понеже ти искаш още, ние няма да ти платим и тези“. Аз съм си свършил работата един месец по-рано от срока по договор. На 8 април беше затворен стадионът. На 31 март бяха готови трите сектора. На 29 април, десет дена преди моя срок, пуснаха стадиона в експлоатация. На 27 април подписаха Акт 16. Защо няма да ми платят?!? И как така подписахте протоколи за предаването на тези седалки, след като не сте ги взели от мен, откъде ги взехте тогава? Кой ги е монтирал?“, пита се собственикът на „Спортлаб“.

„И мнението на адвокатите е такова, че веднъж има принуда и втори път имаме това, че една жена казва на служител да не си свърши задълженията защото ще го уволни. Тя го принуждава под заплаха от служебно положение. Ще си търсим правата по съдебен път. Подаваме и сигнал в прокуратурата срещу Топчиева“, категоричен е Августинов.

„Защо ни спират парите. Дали сме предложение до кмета да увеличи стойността на поръчката с 2.5%, защото архитектът промени проекта – махна оградите и сложи седалки. Реално седалките бяха намалени, защото се разшири разстоянието за сядане“, допълва още пред ПловдивПрес строителят.

Според него: „Защо го правят ли? Вариант едно – имат лично отношение от страна на зам.-кмета и вариант две – не сме върнали където трябва и сега се правят на луди. Но ние не работим в нашата фирма с такава практика и искаме да доставим качествен продукт и си залагаме главата за това. Вместо да направим нещо калпаво и после да ни покриват, защото сме върнали пари на някой. Не работим така. Но имам нещо предвид, което обаче е предмет на друг разговор.“

Августинов смята, че ситуацията е абсолютно решима. „Ние бяхме любезни да изчакаме плащането четири месеца вече, 50 000 сме платили само ДДС по фактурите. Това е принуда. Държат се като рекетьори. Искат да се откажем от едни 60 000 лева, за да ни подпишат протокола за монтажа на останалите седалки по договора. Тогава ще ни изплатят парите“, каза още предприемачът.

Директорът на дирекция „Обществени поръчки“ в Община Пловдив Тодор Тодоров заяви, че администрацията ще се опита да плати сумата, но в момента по договор това няма как да стане. „Ние нямаме аргументи как да удовлетворим това искане, вие знаете, че преди дни се прие бюджета на държавата. И все още се работи в режим на липса на бюджет. Тези 70-80 000 лева, ако ръководството реши да ги плати, ние ще трябва да ги бюджетираме, да ги включим в проектен бюджет, след което да направим анекс към договора. За съжаление, договорът е за 18 159 седалки – нито повече, нито по-малко. Ще запозная ръководителите на общината с казуса и евентуално по тяхна преценка тези средства ще се бюджетират. Но окончателното решение за това идва с гласуване в общинския съвет. Тогава можем да подпишем допълнително споразумение по договора. Това е и причината да не му платим. Проблем да платим монтажа на 18 159 седалки няма никакъв. Но той настоява да му платим плюс 430 седалки повече. Финансовият ресурс за строежа на двата стадиона рязко нарасна, заради инфлацията и поскъпването на цените. И е трудно да покриваме всички текущи разходи“, каза още Тодор Тодоров.

 

 

 

 

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...