Новини от Пловдив » Важно » Живот с ново сърце: След 6 години чакане Димитър Костов от Смолян вече е трансплантиран
Важно Регион Смолян

Живот с ново сърце: След 6 години чакане Димитър Костов от Смолян вече е трансплантиран

Димитър Костов от Смолян – първият българин, на когото беше поставено изкуствено сърце със средства от държавата, вече е трансплантиран и състоянието му се подобрява. Мечтата на 47-годишния мъж – да чуе отново туптене в гърдите си, вече е реалност.

bTV новините вече разказаха как след шест години живот с изкуствено сърце, срокът му на годност изтече. Мъжът разбира, че може да получи ново сърце в болница в Сан Диего, а Здравната каса у нас отпуска парите за операцията.

И така – на 4-и август Митко отпътува с надеждата за нов шанс. „Мечтата след осем години най-накрая се сбъдна, довечера летя“, каза той за bTV преди за излети за САЩ. И с чувството си за хумор добави: „Е, пропуснах шанса да пътувам с круиз с балерини, но така е било писано“.

„Митко беше много спокоен и весел преди операцията, влезе с думите: „Сега всичко е в ръцете на лекарите и на онзи отгоре“, разказва Мария Гиневска.

Операцията приключва успешно, а до младия мъж неотлъчно са близки и приятели. „Много добре мина – все едно аз се родих с ново сърце“, отбелязва майка му Благодарна Костова.

„Всичко е добре – изследвания, показатели. Митко отговаряше на команди. Тя му казваш: „Стисни ръката“. Включен беше към хиляди системи и монитори“, разказва и Мария.

Сега предстоят седмици на възстановяване, казва д-р Йордан Македонски от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“, който придружи пациента до Съединените щати.

„Като се събраха на съвет, веднага одобриха всичко. И два дена по-късно намериха донор и направиха трансплантацията“, обяснява д-р Македонски.

Хирурзи, диетолози, психолог, социален работник са ангажирани да следят състоянието на мъжа. „Техният план е една седмица да седи в реанимацията, след това две седмици в болницата, а след това ще има жилище близо до болницата за прегледите“, пояснява д-р Македонски.

Част от сумата за престой, полети и възстановяване е събрана от дарения. Кампанията обаче продължава.
„Да може с него да изкара 100 години“, отбелязва майка му. Ако всичко с Димитър е наред, той ще е отново на родна земя след няколко месеца./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...