A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Без категория » Не забравяй! Как Божидар Здравков посрещна кмета на Париж
Без категория Важно Култура Не забравяй Пловдив Пловдив Важно Пловдив!

Не забравяй! Как Божидар Здравков посрещна кмета на Париж

Кметът на Париж пред къщата, в която е отсядал Ламартин, 1933 г. Държавен архив – Пловдив
Кметът на Париж пред къщата, в която е отсядал Ламартин, 1933 г. Държавен архив – Пловдив
  • Рене Фике идва в Пловдив месеци след големия скандал, който става причина за оставката на премиера Даладие

 

Владимир БАЛЧЕВ продължава в Plovdiv-press.bg своята авторска рубрика „Не забравяй, Пловдив!“, в която разказва важни и интересни моменти от историята на града ни, както и истории за бележити пловдивчани и гости на Пловдив. Всички статиии са плод на изследователската дейност и задълбочените проучвания на Владо Балчев през годините в архивите и в множество чужди библиотеки. Владо продължава разказа си за чужденците, които през годините са показали, че са приятели на Пловдив и България. Днес Владо разказва с няколко изречения за посещението на кмета на Париж Рене Фике в Пловдив.


На 22 май 1934 г. в Пловдив пристига кметът на Париж Рене Фике. Французинът идва в България броени месеци след големия скандал, който става причина за оставката на премиера Даладие. Преломният момент настъпва, когато главният кмет на Париж Рене Фике подкрепя протестите срещу политическото уволнение на Жозе Киап, префект на полицията в Париж.

Пред входа на Пловдивската община. В средата са кметът на Париж (вляво) и кметът на Пловдив Божидар Здравков (вдясно). Вляво от кмета на Париж е съпругата на пловдивския кмет Божидар Здравков, а вдясно от кмета на Пловдив е съпругата на парижкия кмет Рене Фике, 1934 г. Държавен архив – Пловдив

Видният гост е посрещнат от кмета Божидар Здравков пред сградата на Пловдивската община (намираща се по това време срещу днешния Природонаучен музей). Кметът на Париж пристига със съпругата си, с председателя и секретаря на Общинския съвет на Париж.

Обиколката започва от ул. „Съборна” в Стария град и стига до къщата, където е отсядал видният френски поет Алфонс дьо Ламартин, приятел на българския народ. Под възпоменателната плоча за великия французин се нареждат гостите и техните посрещачи. Подреждат се пред обектива на фотографа за спомен от паметното събитие.

Преди отпътуването за Долината на розите, Рене Фике казва: „Трогнат съм от топлия прием който ми се устрои в Пловдив. Познавам качествата на българския народ: трудолюбие и честност и специално тук видях на дело тези качества”.
Два месеца по-късно кметът на Париж изпраща писмо до Пловдивската община с благодарност за оказания му сърдечен прием.

 

 

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...