Новини от Пловдив » Важно » Рокади в Украйна: Зеленски сменя военния министър Резников
Важно Свят

Рокади в Украйна: Зеленски сменя военния министър Резников

Украинският военен министър Олексий Резников да бъде сменен от 41-годишния бивш депутат и досегашен ръководител на Фонда за държавно имущество Рустем Умеров. Това предложи късно в неделя президентът на страната Володимир Зеленски.

Той обяви в Телеграм, че Резников “премина през тези повече от 550 дни пълномащабна война”, а сега “министерството се нуждае от нови подходи и други формати на взаимодействие както с армията, така и с обществото като цяло”.

Умеров е 41-годишен украински политик от кримско-татарски произход и беше член на Върховната Рада от партия “Голос” (“Глас”). В следващите дни Зеленски ще внесе официално предложение за рокадата и очаква депутатите да го подкрепят.

“Върховната Рада на Украйна познава добре този човек и г-н Умеров няма нужда от допълнително представяне”, каза президентът в свое видеообръщение. “Очаквам парламентът да подкрепи тази кандидатура.”

57-годишният военен министър Резников беше назначен на поста на 4 ноември 2021 г., няколко месеца преди пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г. Той изигра ключова роля в убеждаването на западните съюзници на Украйна да предоставят милиарди долари военна помощ и модерни оръжия, за да подпомогнат украинската съпротива.

През февруари 2023 г. лидерът на фракцията на Зеленски в парламента заяви, че Резников е на път да бъде заменен от генерал Кирило Буданов. Последва опровержение от високопоставен украински служител, който на следващия ден каза, че в този момент няма да бъдат обявени кадрови промени в министерството.

Не беше ясно какво е предизвикало тези съобщения за напускането на Резников. Слуховете за възможна оставка или отстраняване на Резников се засилиха след поредица от обвинения в корупция в министерството, сред които твърдения в медиите, че военните са снабдявани с продукти на завишени цени.

Тогава Резников коментира, че не планира да подава оставка, но добави, че всяко решение за бъдещето му ще бъде взето от президента./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...