Новини от Пловдив » Важно » Куба разкри нелегален канал, набирал хора нужни на Русия за войната в Украйна
Важно Свят

Куба разкри нелегален канал, набирал хора нужни на Русия за войната в Украйна

Кубинските власти съобщиха, че са разкрили нелегален канал за набиране на хора за нуждите на руската „специална военна операция“ в Украйна, предаде Франс прес.

Кубинското министерство на вътрешните работи „работи за неутрализиране и разбиване на мрежа за трафик на хора, която действа от Русия, за да включи кубински граждани, живеещи там, и дори някои от Куба, във въоръжените сили, участващи във военни операции в Украйна“, се казва в официално изявление. Кубинските власти са започнали „наказателно производство срещу хората, замесени в тези дейности“, пише още в текста, който не съдържа подробности.

Куба не участва във войната в Украйна, припомни кубинското министерство на външните работи и отхвърли категорично практиката да се използват наемници, предаде БТА.

Хавана излезе с тази реакция, след като американска испоноезична медия показа в петък двама кубински тийнейдгъри, които твърдят, че са били подмамени във „Фейсбук“ да отидат да работят на строителни обекти за руската армия в Украйна, отбелязва АФП. Младежите казват, че ги е страх, и молят за помощ, като единият обяснява, че се е съгласил, за да узакони статута си в Русия.

Москва и Хавана, които са били съюзници по съветско време, укрепиха дипломатическите си отношения след началото на войната на Русия срещу Украйна, посочва АФП. В края на миналата година кубинският президент Мигел Диас-Канел бе приет от руския си колега Владимир Путин, а през тази политически и бизнес делегации от двете страни размениха визити. През юни руският министър на отбраната Сергей Шойгу посрещна кубинския си колега Алваро Лопес Миера./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...