Новини от Пловдив » Важно » Саудитска Арабия и Русия удължават съкращенията на добива на петрол
Важно Свят

Саудитска Арабия и Русия удължават съкращенията на добива на петрол

Саудитска Арабия и Русия заявиха, че ще удължат доброволното намаляване на добива на петрол до края на годината, продължавайки кампанията си за повишаване на цените, предаде АФП.

Саудитското намаляване на производството с един милион барела на ден, което влезе в сила за първи път през юли, ще продължи „още три месеца до края на декември 2023 г.“, се казва в изявление на министерството на енергетиката на кралството. Намаляването на износа на Русия с 300 000 барела дневно ще продължи за същия период, заяви в отделно изявление вицепремиерът Александър Новак.

Рияд, най-големият износител на суров петрол в света, обяви за първи път намалението си след юнската среща на алианса на 23-те държави ОПЕК+, в който влиза и Русия. Изявлението от началото на август, в което се разкриваше, че съкращението ще продължи до септември, включваше предупреждение, че то може да бъде „задълбочено“, но съобщението засега го запазва на същото ниво.

Това решение „ще бъде преразглеждано ежемесечно, за да се обмисли задълбочаване на съкращението или увеличаване на производството“, се казва в изявлението на енергийното министерство. Едностранното саудитско съкращение последва решението на няколко членове на ОПЕК+ през април да намалят доброволно производството си с повече от един милион барела дневно – изненадващ ход, който за кратко подкрепи цените, но не успя да доведе до трайно възстановяване.

През октомври миналата година ОПЕК+ се споразумя да намали добива с два милиона барела на ден.

Това решение разгневи Съединените щати, които по това време обвиниха Саудитска Арабия, партньор в областта на сигурността, че е застанала на страната на Русия във войната в Украйна.

Цените на петрола се повишиха през юли, първият месец, в който влезе в сила намалението само за Саудитска Арабия, преминавайки прага от 80 долара за барел. Анализаторите често казват, че Рияд се нуждае от тях, за да балансира бюджета си, въпреки че различните съкращения на производството могат да доведат до повишаване на този праг./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...