- Само Ути Бъчваров успя да отсрами мероприятието
Широко рекламираният Празник на лютеницата в Маноле се оказа бледо копие на оригиналния Фестивал в Куртово Конаре, показа обиколка от мястото на събитието.
Празни щандове и консерви от фабрика посрещат десетките ценители на лютеницата, дошли да опитат от вкусния народен деликатес.
„Не снимай, имахме лютеница, но свърши“, предупреждават лели в народни носии, притеснени от бедния асортимент на серигиите си. Определено щандовете с други артикули типични за един селски събор са повече, отколкото лютеницата, която трябва да е център на събитието.
Добре че е гостът на празника Ути Бъчваров, който геройски отсрами домакините от Община Марица. Забъркал вълшебната съставка на народната храна, Ути обяснява на множеството как се прави вкусна лютеница и какви са тънкостите в приготовлението. „Много говоря, но не спирам да бъркам, защото, докато още шушне, в един момент може и да прегори“, пояснява артистичният шеф готвач. После взима няколко пакета „кимиооонче“ и щедро изсипва в огромния тиган от чело на парен локомотив.
Някой от публиката подхвърля за любимата му подправка „чееерррно пиперче“ и Ути мигновено взема и пакет пипер. Веднага отправя въпрос: „Откъде произхожда черният пипер?“
„От Азия е, но не Китай, нито Индия“, насочва Ути.
Кметът на Община Марица Димитър Иванов, като домакин обикаля щандовете и опитва от гозбите. Компания му прави бившата депутка от „Изправи се, Ние идваме“ Мария Капон и го снима като за цветен пиарски материал.
Няколко кадъра засне и репортерът на ПП.
Иначе празникът се радва на силен интерес, ухае на лютеница от огромния тиган на Ути, но миризмата на скара преобладава.
Хората се редят пред сергията с кюфтета и кебапчета по 2,50 бройката, пържола 6 лева, бира по 2,50. Иначе е празник.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Хайвер от тиква и 100 вида лютеница на феста в Куртово Конаре (ВИДЕО, СНИМКИ)