майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » България » Денков: До края на септември изплащат обезщетенията на пострадалите от наводненията
България Важно Инциденти

Денков: До края на септември изплащат обезщетенията на пострадалите от наводненията

Николай Денков, снимка: bTV

„До края на месец септември би трябвало да бъдат изплатени обезщетенията на пострадалите след наводненията домакинства“. Това каза в  „Събуди се“ министър-председателят Николай Денков по повод наводнението по Южното Черноморие. „Имаме много големи системни проблеми с превенцията, искам да работим по нея“, допълни той. По думите му след бедствието държавата е реагирала бързо и по най-добрия възможен начин.

Денков коментира и това ще има ли увеличение на пенсиите от 2024 г. Той посочи, че политическият консенсус е около т. нар. швейцарско правило и увеличението ще е обвързано с икономическите показатели у нас. Тече дискусия за вдигането на минималната работна заплата. Тя ще бъде обвързана и с парите за втора година майчинство. „Ще внесем бюджет, който максимално да балансира дисбалансите”, каза още министър-председателят.

Той заяви, че не вижда основание намалената ставка на ДДС за ресторантьорите да остане в сила. По думите му броят на туристите у нас е голям и няма предпоставка 9-те процента данък да продължат да действат.

Коментира дойде и за кадър, запечатал как той и президентът Румен Радев си говорят на трибуната на „Мача на надеждата”. Денков призна, че разговорът е бил за „проблемите, които трябва да решаваме заедно“. „Когато се говори за престрелки, искам да кажа, че това не е коректно. Много дълго време имаше залпове само от едната страна към другата. Надявам се този период да е приключил и да си говорим, защото имаме какво да правим заедно”, каза още премиерът.

Според него искане на импийчмънт на Румен Радев би отнело излишно много обществена енергия, но подчерта, че държавният глава неколкократно е излизал извън правомощията си, дадени му по Конституция. „Той е дал основания за това, но все пак смятам, че по-скоро би пречело такова решение в момента“, допълни Денков.

Министър-председателят обясни и кога управляващото мнозинство може да нарече себе си „коалиция”. Това би станало, след като помежду им бъде изградено доверие, че могат да работят ефективно заедно. „До края на годината това може да стане. Приемем ли законите, които са в НС, ако успеем да променим Конституцията по начина, по който е замислена, бих могъл да кажа, че има доверие. Формалният начин е да има подписан документ”, посочи той. По думите му „ДПС трябва да играе роля по отношение на приемането на конституционните промени”.

Че България ще бъде приета в Шенген до октомври, премиерът не може да гарантира. Надеждата е това да стане най-късно през декември.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...