майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » България » Политологът Иво Маев: Местните избори ще се решат от твърдите електорати
България Важно Избори 2023 Мнения Политика

Политологът Иво Маев: Местните избори ще се решат от твърдите електорати

Иво Маев

„Местните избори ще се решат от твърдите електорати – там, където ги има. В този смисъл за партиите е важно наличието на силни местни структури“. Това заяви пред БНР политологът Иво Маев.

„Кои са партиите със силни и жизнени местни структури? С малки изключения не виждам партии, извън ГЕРБ и ДПС, които да са вложили в последните години сериозни усилия да поддържат жизнени местните си структури. Техните основни опоненти – от ПП, още с формирането си заложиха на концепция да създадат дигитална партия и продължават да не обръщат внимание на местните структури. Сега изведнъж се появяват с доминиращ брой кандидати за кметове, без реално да притежават местни структури, очаквайки съществуващите някъде рехави или крехки структури на ДБ да окажат пълна подкрепа и да изнесат кампанията на плещите си“, коментира той в интервю за предаването „Преди всички“.

Освен това първите големи градове по численост имат кандидати, които са излъчени преимуществено от ПП, подчерта политологът и обясни какво вижда в това:

„Това ни казва, че в тази коалиция – ПП-ДБ, е силно дебалансирана в полза на ПП, без те реално да имат по места онази тежест, от която всяка партия, претендираща да е системна, се нуждае“.

„Голямото отстъпление на ДБ е фактът, че в тези 24 големи града – те са получили градове, в които отсега е ясно, че няма да спечелят. Градове, в които например има силно присъствие на ДПС. ДБ ще получи право да излъчи кандидати за кметове в градове като Кърджали, Разград, Търговище, Силистра. Те не могат да ги спечелят по силата на демографски обстоятелства и наличие на традиционен вот за ДПС“, продължи коментара си Иво Маев.

По думите му на някои места ПП издига за кандидат-кметове свои депутати, просто защото трябва да издигне някого, а няма хора по места.

Какво показва случаят „Бургас“?

„Има разцепление на личностно ниво, но уж има обединение на идеологическо ниво. Дали това е така – аз не съм убеден. Такова малоумно поведение да имаш двама кандидати за кметове на един град на обща листа е уникален за нашите географски ширини“.

„ДПС пренасочи усилията си към ромското малцинство, давайки си сметка, че голяма част от неговите традиционни избиратели са напуснали страната, работи в чужбина или когато се провежда местният вот, не се намира на територията на страната. Мисля, че това ще изиграе лоша шега на ДПС. Ще се търсят онези фигури и социални групи, които могат да бъдат наречени твърд електорат“, отбеляза още Иво Маев. Според него малко хора ще участват в този вот.

За БСП той посочи, че партията продължава да е изтъкана от вътрешни проблеми. По думите му Ваня Григорова е „недолюбвана“ от партийното ръководство в лицето на Корнелия Нинова.

Не виждам сред кандидатите на „Възраждане“ достатъчно влиятелни фигури, които да управляват големи градове, изказа мнението си политологът.

„Ако това се случи, това ще е белег, че партията по някакъв начин се развива. Ако не се случи, ще е белег, че тя стагнира политическото си развитие. Кандидатите на партията са доста по-партийно и популистки оцветени отколкото които и да е други кандидати“, добави той./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...