майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Бизнес » Правят фотоволтаици върху 787 дка в Перущица, спасиха терена от кандидати за кариера
Бизнес Важно Екология Енергетика Перущица Регион

Правят фотоволтаици върху 787 дка в Перущица, спасиха терена от кандидати за кариера

Фотоволтаична централа, а не кариера за добив на строителни материали ще има върху терен от близо 800 дка в местността Горката край Перущица. Това съобщи кметицата Мария Витанова-Вълканова. Договорът за новата инвестиция беше подписан миналата седмица. Мощността на новата слънчева централа ще е е 60 MW.

Документите по статута на терена са обработени много бързо, поради засилен интерес за проучване и добив на строителни материали. Зямата на въпросния терен е 9-а категория и не става за земеделие, обясни управничката на Перущица.

Ето какво написа тя по този повод във ФБ:

В края на миналата седмица, подписах договор с фирма „РАНИ ЗИМ ЕНЕРДЖИ“ ЕООД за учредяване право на строеж върху два имота-общинска собственост /787 дка/ за изграждане на фотоволтаична централа с мощност от 60 MW.
Имотите са в местността Горката и са 9 категория, не стават за отглеждане на никаква земеделска култура и са неизползваеми. Учреденото вече право на строеж е възмездно и за срок от 30 години.
В тази връзка община Перущица ще получи 1 227 060 лева в едномесечен срок от влизането в сила на решението за промяна на предназначението на земите от Министерство на земеделието. Имотите също ще бъдат предоставени на “РАНИ ЗИМ ЕНЕРДЖИ” тогава.
Община Перущица положи всички усилия да съкрати времето на необходимите процедури за учредяването на право на строеж, след взимането на първото Решение от Общинския съвет на 06.10.2022г. и затова в срок от 3 месеца от влизане в сила на разрешението за строеж, фирмата ще дари в полза на община Перущица и сумата от 450 000 евро, което е над 880 000 лева за възстановяване и ремонт на уличната инфраструктура в общината.
Така общо в община Перущица ще постъпят над 2 107 000 лева, като земята си остава общинска собственост.
Радвам се, че община Перущица ще разполага с тези средства, с които значително ще се подобри нейната техническа инфраструктура.
Наред с това територията на Перущица ще бъде защитена от проучване и предоставяне на земя за добив на строителни материали /кариера/.
В община Перущица през 2021г. бяха получени две писма от Министерство на енергетиката за същите имоти, с искане за съгласуване на откриване на производство за получаване на разрешение за проучване на строителни материали, подземни богатства. И само бързата и адекватна реакция на общинската администрация предотврати стартирането на подобно проучване. С учредяването на право на строеж върху тези имоти, земята на Перущица ще бъде защитена от създаването на кариера в нейната територия.
Хубаво е в Общината да има такъв голям инвеститор, който наред с всички останали придобивки за нея, ще осигури и работни места за хората от територията.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...