майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » България » Производители на олио: Одобряваме падането на забраната за внос на слънчоглед от Украйна
България Важно

Производители на олио: Одобряваме падането на забраната за внос на слънчоглед от Украйна

Кадър: БНТ

Производителите на растителни масла одобряват падането на забраната за внос на слънчоглед от Украйна. От бранша казват, че у нас се добива около 2 млн. тона суровина, а фирмите за производство на олио годишно обработват над 4 млн. тона слънчоглед. Това означава, че без внос не могат да работят с пълен капацитет, предава БНТ.

Според преработвателите на слънчоглед, забраната за внос на украинска суровина е създало проблем. В средата на август най-големият завод в страната за преработка на слънчоглед в село Разделна спря работа за 3 седмици.

„Имаше ограничен брой сделки с български земеделски производители. Имахме ограничен внос от Румъния и Молдова и общо-взето правихме всичко възможно на пазарни цени да купуваме от всякакви дестинации“, коментира Георги Койнов – финансов директор на фирма за преработка на слънчоглед.

Георги Койнов
Кадър: БНТ

От бранша казват, че украинският слънчоглед не е по-евтин. Забраната за вноса му е подвело земеделските производители, че ще могат да продадат продукцията си на по-висока цена. „В резултат на тези действия, според мен, част от земеделските производители задържаха стоката си в очакване на благоприятно развитие за тях. Но цената се диктува от международни фактори, а не от мерки, които вътрешно България може да предприеме“, обясни Койнов.

Внос на слънчоглед в България е имало и преди войната в Украйна. Суровина се е доставяла от Румъния, Молдова и Русия. Внос е имало и от Украйна. „През предишната стопанска година беше внесен 1 400 000 тона слънчоглед от Украйна, от Румъния, от Молдова, от различни държави. Той беше преработен и нито за миг не е имало проблем с реализацията на продукцията на българските земеделци“, добави финансовият директор на фирма за преработка на слънчоглед.

Производителите на растителни масла са категорични, че заводите трябва да работят непрекъснато и на пълен капацитет, защото само тогава са конкуретни на световния пазар. А при забрана за внос от Украйна това би било трудно.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...