майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Важно » Би първият звънец за 600 ученици в ОУ „Кочо Честеменски“, епископ Арсений ги благослови ВИДЕО и СНИМКИ
Важно Градът Образование Пловдив Случка на деня

Би първият звънец за 600 ученици в ОУ „Кочо Честеменски“, епископ Арсений ги благослови ВИДЕО и СНИМКИ

Галина ГЕОРГИЕВА

С много енергия, усмивки и вълнение 600 ученици от ОУ „Кочо Честеменски“ в Пловдив влязоха в класните стаи на днешния 15 септември.  Най-нетърпеливи бяха първокласниците, които тази година са 200. Официалното тържество за откриване на новата учебна година започна с благословията на Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений. Специални гости бяха новият стар началник на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова, Петранка Калоферова – областен координатор на Синдиката на българските учители за област Пловдив, Цило Нейчев – регионален координатор на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ и ректорът на Пловдивския университет.

Директорът на ОУ „Кочо Честеменски“ Златка Алдженаби пожела здраве и благоденствие на всички. „Да вървим напред, да следваме традициите и да сбъдваме мечтите! На добър час и успешна нова учебна година“, обърна се към учители и ученици Алдженаби. От училищното ръководство биха първия звънец и лиснаха менче с вода , за да върви по вода на малки и големи в школото.

„Учителите и учениците са като един пъстро сплетен венец от цветя, нито учителите могат без учениците, нито учениците – без учителите. Взаимно се допълват, за да имаме утре достойни български граждани. Българските учители днес са съвременните будители на нашето общество. Изправени са пред високо отговорната мисия не само да дадат знание и да предадат наука, но и да възпитават. Знанието и възпитанието вървят ръка за ръка, за да може вие, мили деца, да се изградите като личности. Почитайте, обичайте, уважавайте и високо ценете вашите учители! Те отварят вашите духовни очи за просветата и науката, подпомагат ви в утрешния ваш живот“, обърна се към децата Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений.

„Без знание, без възпитание, без мъдрост, без търпение и без любов обществото ни ще бъде вяло и болно, и лесно манипулируемо. Мили деца, от доброто се дръжте, за да изградите своя морален облик! Днес и учителите, и родителите, всички ние сме изправени пред отговорната задача да образоваме и възпитаме всички вас – бъдещето на България! Живеем в атмосфера на нагъл цинизъм и разврат, който ни дебне от билбордовете, рекламите, телевизията и интернет. Ние трябва особено да бъдем бдителни, за да възпитаме децата във вяра, родолюбие и патриотизъм, за да имаме светло бъдеще. Прекланяйки се пред труда на българския учител, моля родителите да бъдат опора и подкрепа за българските учители, които днес са изправени пред едно изпитание. Стигна се дотам, че да възпитаваме нашите деца в убийство. Светата църква алармира за тази духовна опасност. Скъпи учители и родители, да обединим усилията си, да си помагаме, да се уважаваме и да бъдем пример за добро!“, апелира още Знеполският епоскоп Арсений.

Той благослови децата, които нарече „бъдещето на нашата майка България“. Пожела им да бъдат прилежни, да имат любов помежду си, да бъдат търпеливи и с помощта на родителите и учителите да изградят себе си като отговорни и нравствени личности.

„Щастливи сме, че  ОУ „Кочо Честеменски“ се явява пример за цяла България за добро образователно и възпитателно школо. Спокойни сме, че оставяйки децата си тук, ще излязат като достойни личности и граждани на нашето Отечество. Щастливи сме, че г-жа Киркова е на своя пост отново. На добър час, г-жо Киркова! Образователната система има нужда от хора като  вас и като г-жа директорката Златка Алдженаби , и като всички преподаватели тук“, каза още той. След това пожела да се запознае с всички класове, като ги помоли да му помахат. „Бъдете радост, утеха и гордост за вашите учители и родители! Амин!“, благослови  Знеполският епоскоп Арсений присъстващите.

„Училище почваме с радост, с нови прекрасни мечти“, признаха  развълнуваните първокласници, които няма търпение да влязат в класните стаи. Най-впечатляващи бяха децата от 1. В клас, които се отличаваха със зелени шапки.

Адриана и Ивона от 7. клас отправиха специален поздрав към седмокласниците, за които  това е последният учебен ден в  ОУ „Кочо Честеменски“. Двете момичета изпълниха песента „Вълшебен ден“.

Началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова сподели, че много се вълнува и е щастлива да присъства на тържеството. „През последните две години аз продължавах да ви подкрепям и вярвах, че ще останем една общност. В тези тежки и динамични времена, времена на противопоставяне и нечестни битки, ако нямах  вашата подкрепа, нямаше да успея. Българското училище съхранява и трябва да продължи да съхранява българските традиции, да продължи да възпитава човешките и духовните  ценности и да дава знания. Вече е време да се замислим как да надграждаме тези знания. В навечерието на един от най-светлите християнски празници – Вяра, Надежда и Любов, искам да ви пожелая всички ние да тръгнем с вяра, да продължим с надежда, да живеем и творим с любов. На добър час!“, пожела Иванка Киркова.

„Виждам колко сте усмихнати, щастливи и с какво нетърпение очаквате да прекрачите прага на вашето любимо училище. Най-много се вълнуват първокласниците, сърчицата им трепкат и чакат да бие първият звънец, за да се срещнат с  учителите. Много здраве и успехи! На добър час и Бог да ви пази!“, каза Петранка Калоферова.

Цило Нейчев се обърна към родителите на първокласниците като ги увери, че децата им се намират в сигурни ръце. „Много усмивки и настроение ви желая! Много успехи и Бог да бъде с вас!“, обърна се към присъстващите  регионалният координатор на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

Гергана Костадинова – председател към обществения съвет на училището, сподели, че и родителите са развълнувани в днешния ден. „Участници сме заедно с вас в градежа на един дом, чиято основа е създадена с много любов, следва традициите и създава мечти в нашите деца. Скъпи учители, това сте всички вие, които носите духа на ОУ „Кочо Честеменски“. Поверили сме ви децата – надеждата на България, да бъдат будители“, каза тя и благодари на директорката и преподавателите.

/ПловдивПрес

 

 

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...