Новини от Пловдив » България » Лекари прогнозират по-тежка грипна вълна тази есен
България Важно Здраве

Лекари прогнозират по-тежка грипна вълна тази есен

Специалисти прогнозират бум на заразните болести у нас тази есен. Първата вълна се очаква с по-сериозното застудяване, съобщи NOVA.

„Грипът се очаква тази година да ангажира много по-голям брой лица отколкото предишните години, когато изцяло беше изместен от коронавируса“, обясни проф. Радка Аргирова, специалист по вирусология. Въпреки че грипът не представлява сериозна опасност за повечето хора, специалистите предупреждават рисковите групи да бъдат особено внимателни.

„Това са хора над 65-годишна възраст, деца до 5 г., както и хора с хронични заболявания“, коментира д-р Александър Симидчиев, зам.-председател на Здравната комисия в парламента.

Освен грип, през есенно-зимния сезон се очаква и респираторно синцитиалният вирус, при който сериозни последици има най-вече за децата. „Той засяга долните дихателни пътища, за разлика от грипа“, поясни д-р Аргирова.

С нарастващия брой на заразени в Европа с новите варианти на COVID-19 има вероятност и този вирус да се завърне отново у нас. Именно затова специалистът по вирусология отново препоръчва ваксинацията. „Имаме вече готова нова ваксина, която ще бъде предоставена, включително на България. Беше съобщено, че това ще се случи на 18 септември“, допълни сециалистката по вирусология.

„Не очаквам някаква сериозна изненада. Ако нещо научихме през последните две години ,това е как да се справяме, дори в условия на разгръщаща се пандемия“, коментира още д-р Симидчиев.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...