A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Важно » Костадин Димитров откри изложба „50 години „Тракия”” ВИДЕО и СНИМКИ
Важно Градът Общество Пловдив Случка на деня

Костадин Димитров откри изложба „50 години „Тракия”” ВИДЕО и СНИМКИ

Костадин Димитров, снимки: ПловдивПрес

Галина ГЕОРГИЕВА

Костадин Димитров откри изложба „50 години „Тракия””. Проектинти, архитекти, инжерени и много жителите на квартала дойдоха пред районното кметството. Фотоизложбата е подредена в сградата на бул. „Освобождение” 63 и съдържа исторически данни, ескизи и фотоси, свързани с проектирането, изграждането и развитието на „Тракия”.

Арх. Величко Куртев , инж. Христо Гогов и Костадин Димитров
Костадин Димитров, снимки: ПловдивПрес

„Тази изложба е ретроспекция на над 5000 години история, която е превърнала района в това, което е днес. Пренасяйки се назад във времето на праисторическите селищни могили, откриваме културните слоеве – всеки, от които със своя уникален характер и история. Изложбата разказва и за първите идеи за разширяване на модерния град в тази посока – през урбанистичните конкурси и концепции до архитектурните решения. Това е третият най-голям жилищен комплекс в България и се е превърнал в пример за жив град – модерно градско чудо, което с гордост може да се нарича дом“, каза водещата.

Авторите на изложбата арх. Нина Толева-Новак, Виктор Новак и доц. д-р Иво Топалилов

Районното кметство благодари на десетките специалисти, урбанисти, архитекти, инженери, техници и на стотиците строители, създали един от най-добрите квартали за живеене. Автори на изложбата са арх. Нина Толева-Новак, Виктор Новак, доц. д-р Иво Топалилов.  Експозицията ни превежда през праисторическите селищни могили, Античността, Средновековието и чак до 20 век.

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов благодари на кмета на „Тракия“ Костадин Димитров за инициативата. „Тази изложба е пазител на паметта. Пловдив наистина е на 8000 години, но една не малка част от него е само на 50 години и това е „Тракия“.  Тези 50 години в района са изключително съдържателни – като започнем от първите концепции, минем през идеята какви да са блоковете, как да се казват – това са важни факти, които всички трябва да знаем. На добър час на тази изложба! Сигурен съм, че много граждани ще я видят, а други ще си припомнят за „Тракия““, каза той.

Кметът на „Тракия“ Костадин Димитров разказа, че първите му спомени за района са от детските му години. „Бях на 4 години, когато пресякох една голяма поляна и моето семейство ме заведе в новия ни дом. Интересно ми беше, че от 8-ия етаж виждах долу джуджета – това бяха работници. След това продължих да изграждам футболни игрища в квартала, в който живея и така до ден днешен продължаваме да градим „Тракия“. Отминават 12 години, откакто съм кмет. Силно се надявам да оставя следа, но тези години са малка прашинка спрямо това, което са направили архитектите, инженерите, строителите на нашия квартал, който за поредна година може би ще е един от най-добрите за живеене в Пловдив. Много често жителите казват – няма нужда да излизаме от „Тракия“, всичко си имаме. Този квартал е малка прашинка от историята на Пловдив“, заяви Костадин Димитров. Той изнесе и малко данни – над 25 000 деца са проплакали в района, над 60 000 души го наричат свой дом.

Подчерта, че през годините са изградени много детски ясли, детски градини, жилищни сгради, инфраструктура. „Надявам се след нас всичко това да продължи. Честит празник!“, каза районният кмет. Той припомни, че парк „Лаута“ е превърнат в алтернатива на Гребната база, а в най-новия парк „2019“ се организират много концерти и театри.

Арх. Величко Куртев , арх. Антоанета Топалова и инж. Христо Гогов, които са работили в „Тракия“, споделиха пред ПловдивПрес спомените си от онова време.

Арх. Величко Куртев , инж. Христо Гогов и арх. Антоанета Топалова/от ляво надясно/

На откриването на изложбата дойдоха бившият кмет на „Тракия“ и Пловдив Славчо Атанасов със съпругата си Елена, ректорите на Аграрния университет проф. д-р Христина Янчева и на АМТИИ проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, делегация от Украйна, журналистът и писател Евгений Тодоров и други.

Славчо Атанасов със съпругата си Елена и Димитър Керин

/ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...