Новини от Пловдив » Важно » Азербайджан си върна Нагорни Карабах
Важно Свят

Азербайджан си върна Нагорни Карабах

Азербайджанският президент Илхам Алиев заяви в сряда, че страната му е възвърнала контрола над отцепилия се Нагорни Карабах, след като сепаратистките арменски бойци се съгласиха да сложат оръжие при военната операция на Баку. Зашеметяващото сриване на сепаратистката съпротива представлява голяма победа за Алиев в стремежа му да върне Нагорни Карабах, съставен от арменци, обратно под контрола на Баку. Армения и Азербайджан са водили две войни за планинския регион след разпадането на Съветския съюз.

Отделно Илхам Алиев похвали в сряда ръководството на историческия съперник Армения, след като неговите военни спечелиха капитулацията на арменските сепаратисти в Нагорни Карабах след кратка военна намеса.

„Вчера и днес Армения изненадващо показа политическа компетентност, ние ценим това“, каза Алиев по време на обръщение по държавната телевизия и добави: „Искам да се надявам, че стъпките, които предприемаме, и резултатите от антитерористичните мерки ще позволи да се премахнат пречките пред мирните преговори“.

Президентът Владимир Путин каза в сряда, че руските миротворци ще посредничат в предстоящите преговори между арменските сепаратисти и Азербайджан. „Тези преговори ще се проведат с посредничеството на ръководството на руския мироопазващ контингент“, казаха от Кремъл след телефонен разговор между Путин и арменския премиер Никол Пашинян, иницииран от арменската страна. Самите преговори между представители на Баку и Степанакерт ще се проведат на 21 септември, четвъртък.

В телефонен разговор страните обсъдиха по-нататъшната работа на руските миротворци в Нагорни Карабах, включително оказване на помощ на цивилното население. Междувременно кола с руски миротворци беше обстрелвана в Нагорни Карабах, военнослужещите са се връщали от наблюдателен пункт край село Джанятаг, всички са загинали, съобщиха от руското министерство на отбраната. От ведомството съобщиха, че огънят е бил с леко оръжие. За изясняване на обстоятелствата около инцидента на място работят азербайджански и руски представители на следствените органи, съобщиха от ведомството.

Сепаратистки служител в Нагорни Карабах каза в сряда, че има стотици жертви след еднодневна военна операция на Азербайджан в отцепническия регион.

„Има най-малко 200 убити и повече от 400 ранени“, обяви в социалните мрежи омбудсманът по правата на Карабах Гегам Степанян. Сред загиналите има най-малко 10 цивилни, пет от които деца, добави Степанян.

Азербайджан не даде подробности за своите жертви, но президентът Илхам Алиев каза в сряда вечерта, че някои от неговите войници са били убити, а други са ранени

В нощта срещу сряда Азербайджан започна „антитерористична“ операция в Нагорни Карабах и заяви, че няма да спре, докато етническите арменски сепаратисти не се предадат. Представители на отбраната в сепаратисткия регион заявиха, че азербайджанските военни са „нарушили прекратяването на огъня по цялата линия на съприкосновение с ракетно-артилерийски удари“. Други представители на Карабах говориха за „широкомащабна военна офанзива“, въпреки че според по-късни съобщения интензивността на огъня е намаляла. Министерството на отбраната на Азербайджан настоява, че не е атакувало цивилни граждани или граждански сгради и „чрез използването на високо прецизни оръжия се обезвреждат само легитимни военни цели“.

По-късно сепаратистите в Нагорни Карабах обявиха, че ще прекратят огъня и ще предадат оръжията си. „С посредничеството на командването на руския мироопазващ контингент, разположен в Нагорни Карабах, беше постигнато споразумение за пълно прекратяване на военните действия на 20 септември 2023 г.“, се казва в изявление в социалните мрежи на самопровъзгласилото се президентство на региона, предаде АФП. Министерството на отбраната на Азербайджан потвърди прекратяването на огъня.

„Предвид призива на представители на арменските жители в Карабах, получен чрез руския мироопазващ контингент, беше постигнато споразумение за преустановяване на местните антитерористични мерки“, се казва в изявление на Министерството на отбраната в Баку.

Арменските сепаратисти в региона посочиха, че са приели предложението на Баку за преговори за присъединяване на спорния регион към Азербайджан. „Въпросите, повдигнати от азербайджанската страна относно реинтеграцията, гарантирането на правата и сигурността на арменците от Нагорни Карабах ще бъдат обсъдени на среща между представители на местното арменско население и централните власти на Република Азербайджан“, заявиха сепаратистките власти. Самите преговори ще се проведат в град Евлах на 21 септември, добавя се в изявлението.

Арменският премиер Никол Пашинян заяви, че Ереван не е участвал в изготвянето на споразумението за прекратяване на огъня, но се надява, че то ще се запази.

Кремъл заяви в сряда, че драматичните събития в Нагорни Карабах са „вътрешен“ въпрос за Азербайджан, предаде АФП. „Азербайджан действа на собствената си територия, която Армения е признала. Това са вътрешни работи на Азербайджан“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Междувременно хиляди се събраха пред кабинета на арменския премиер в Ереван, за да протестират срещу поведението на правителството в хода на сегашната криза, предаде още АФП. Демонстрантите блокираха всички близки улици и обвиниха правителството, че е изоставило предимно арменското население на Нагорни Карабах, след като сепаратистите се предадоха на Азербайджан./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...